maanantai, 16 syyskuun

Tyytymättömyyttä on eri yrittäjäryhmissä, mutta alhaisinta se on nuorilla yrittäjillä, naisyrittäjillä ja yksinyrittäjillä.

Pienten ja keskisuurten yritysten tyytyväisyys Petteri Orpon (kok.) hallitukseen on laskenut, selviää Suomen Yrittäjien kyselystä. Pääministeri kuvattiin budjettiriihen tiedotustilaisuudessa 3. syyskuuta. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Yrittäjien tyytyväisyys Petteri Orpon (kok.) hallitukseen on laskenut selvästi kesäkuun jälkeen, selviää Suomen Yrittäjien pk- eli pienille ja keskisuurille yrityksille tekemästä kyselystä.

Alkuvuonna vielä liki 60 prosenttia yrittäjistä oli tyytyväisiä hallitukseen. Nyt elokuussa vastaava luku oli 45 prosenttia.

Selkein yrittäjien elämässä näkynyt muutos on ollut yleisen arvonlisäveron korotus, joka astui voimaan syyskuun alusta.

– Selkein tyytymättömyyttä luova tekijä on hätäillen tehty ALV:n korotus, joka ei antanut yrittäjille riittävää sopeutumisaikaa. Hallitus oli siinä kovakorvainen. Jotkut kokivat puolikkaan prosenttiyksikön kiusantekona, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Yleistä arvonlisäveroa korotettiin 24:stä prosentista 25,5 prosenttiin. Korotus tuli voimaan 1. syyskuuta.

Hallitus päätti arvonlisäveron kiristämisestä kehysriihessä keväällä. Korotuksen arvioidaan tuottavan valtiolle lisätuloja noin miljardi euroa.

Sote-alalla toimivien yrittäjien tyytymättömyyteen vaikuttavat myös ongelmat palveluntuottajarekisteri Soterin kanssa ja hyvinvointialueiden kielteinen suhtautuminen yksityisiin toimijoihin.

Tyytymättömyys ei kuitenkaan ole siirtynyt oppositiopuolueiden laariin, vaan tyytyväisyys niihin on pysynyt ennallaan.

On myös yrittäjiä, jotka ovat tyytyväisiä hallituksen toimintaan: yli kymmenen henkeä työllistävät, teollisuudessa toimivat yli 60-vuotiaat yrittäjät ovat kaikkein tyytyväisimpiä nykytilaan.

Alhaisinta tyytyväisyys on yksinyrittäjillä, nuorilla yrittäjillä ja naisyrittäjillä.

Sukupuolten välillä on myös eroja. Miesyrittäjistä 54 prosenttia on tyytyväisiä hallituksen toimitaan, naisista vain 31 prosenttia.

Yrittäjien suosituin puolue on kokoomus, mutta suosio on laskenut

Puolueista kokoomus on edelleen suosituin yrittäjien keskuudessa. Perussuomalaiset tulee toisena.

Lähes puolet kyselyyn vastanneista yrittäjistä äänestäisi kokoomusta, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Kannatus on kuitenkin hieman laskenut: nyt kannatus on 40 prosentissa, kun kesäkuussa se oli vielä 43 prosenttia.

Maantieteellistä eroa suosituimmassa yrittäjäpuolueessa on: Pohjois-Suomessa keskusta on yrittäjien toiseksi suosituin puolue, pääkaupunkiseudulla taas vihreät.

Siivousyrittäjä Sera Palttala-Usher kuvaa hallituksen ALV-päätöstä ”jännittäväksi uutiseksi”. Häntä mietityttää etenkin korotuksen nousu yhdistettynä muihin samaan aikaan voimaan tuleviin päätöksiin. Video: Juha Kokkala / Yle, Matias Väänänen / Yle.

Suomen Yrittäjät teetti Verianilla tutkimuksen 14.−26.8.2024, mihin vastasi vastasi 1 122 pk eli pienten ja keskisuurten yritysten edustajaa. Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa.
Exit mobile version