lauantai, 18 toukokuun

Uusi biomateriaalitehdas tekee mikrokiteistä selluloosaa, jota voi käyttää esimerkiksi lääkeaineiden ja -tablettien sideaineena.

Uusiutuviin biomateriaaleihin keskittyvä espoolainen startup-yritys Nordic Bioproducts Group on avannut biomateriaalitehtaan Lappeenrantaan.

Tehtaassa valmistetaan muun muassa mikrokiteistä selluloosaa (MCC) lääketeollisuuden tarpeisiin.

Yhtiön mukaan sen Lappeenrannan-tuotantolaitos on maailman ensimmäinen patentoitua Aaltocell-teknologiaa hyödyntävä mikrokiteisen selluloosan tuotantoon keskittyvä tuotantolaitos.

Yritys hyödyntää tuotannossaan metsäteollisuuden tuottamaa sellua.

– Sellua myydään maailmalle paperin ja kartongin valmistukseen, mutta me mietimme, kuinka suomalaisista metsistä saataisiin korkeamman jalostusarvon tuotteita, kertoo Nordic Bioproducts Groupin toimitusjohtaja ja perustaja Olli Kähkönen.

Kähkösen mukaan mikrokiteistä selluloosaa voidaan käyttää esimerkiksi lääkeaineiden ja -tablettien sideaineena.

– Esimerkiksi Buranassa suurin osa tabletista on mikrokiteistä selluloosaa, Kähkönen kertoo.

Ympäristöystävällinen teknologia

Vastaavia tuotantolaitoksia on maailmalla useita, mutta Kähkösen mukaan Lappeenrannan-tuotantolaitos on ensimmäinen uudenlaisella teknologialla toteutettu laitos.

– Meidän teknologiamme käyttää huomattavasti vähemmän vettä, energiaa ja kemikaaleja tuotantoprosessissa. Se on huomattavasti ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

Teknologialla pystytään tuottamaan erilaisia selluloosakuituja, joiden avulla pystytään korvaamaan fossiilisia raaka-aineita myös esimerkiksi biomuoveissa, tekstiileissä, liimoissa ja maaleissa.

– Mikrokiteinen selluloosa on kruununjalokivemme. Tarkoituksena on kehittää innovaatioita, jotka avaavat tietä fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseen, Kähkönen sanoo.

Yrityksen mukaan mikrokiteisen selluloosan kysynnän arvioidaan kasvavan merkittävästi vuoteen 2030 mennessä.

Työllistää 20 henkeä

Aloitusvaiheessa Lappeenrannan tuotantolaitoksen kapasiteetti on noin 10 000 tonnia vuodessa. Toimitusjohtajan mukaan laitoksen tuotanto on tarkoitus kolminkertaistaa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Tuotantolaitos sijaitsee Lappeenrannan Harapaisissa, ja se työllistää nyt 20 ihmistä.

– Kesän loppuun mennessä työntekijöiden määrän on tarkoitus nousta kolmeenkymmeneen, Kähkönen kertoo.

Yhtiö tähtää kansainvälisille markkinoille, sillä Suomessa markkinat ovat pienet.

Jaa.
Exit mobile version