Kansanedustaja Krista Kiurun (sd.) eilinen epäilty pahoinpitely ei ole laatuaan ensimmäinen poliitikkoon kohdistunut päällekarkaus. Tuorein tapaus on keväältä 2023, kun kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) kimppuun hyökättiin Helsingin Itäkeskuksen metroasemalla.
Zyskowicz oli odottamassa metroa Vuosaareen laiturilla kahden vaalitiimiinsä kuuluvan henkilön kanssa, kun aggressiivisesti käyttäytynyt mies tuli Zyskowiczin lähietäisyydelle ja alkoi sanallisesti solvata kansanedustajaa. Jossain kohtaa mies juoksi Zyskowiczin kiinni ja kamppasi tämän maahan.
Zyskowiczin mukaan päällekarkaajalla oli kiistatta poliittinen motiivi.
– Ennen kuin hän kävi minua lyömään, hän huuteli politiikkaan liittyviä syytöksiä, jotka liittyivät juutalaisuuteeni. Toinen asia, mitä hän tuntui vihaavan, oli Suomen Nato-jäsenyysasia, Zyskowicz sanoo.
Hän kokee, että hyökkääjän motiivina oli häiritä ja estää Zyskowiczia tekemästä kampanjatyötä.
– Niinpä mielestäni paras vastaus siihen oli se, että jatkoin vielä myöhemmin samana päivänä vaalityötäni Helsingissä.
Poliittinen motiivi
Tapaus ei muuttanut Zyskowiczin arkea. Hän kertoo esimerkiksi edelleen käyttävänsä julkisia kulkuneuvoja lähes päivittäin.
– Viimeksi hetki sitten olin Helsingin Narikkatorilla tarjoamassa ihmisille jouluglögiä ja esitteitä. Tapaan jatkuvasti ihmisiä erilaisissa tapahtumissa eri puolilla maata.
Myös Kiurun tapauksessa hän uskoo taustalla vaikuttaneen poliittisen motiivin.
– Uskon vakaasti, että tässä on ollut poliittinen vihamotiivi, joka on kohdistunut ainakin Krista Kiuruun, ja mahdollisesti myös laajemmin politiikkaan.
Turvamies ehti ulkoministeri Soinin ja hyökkääjän väliin
Entinen ulkoministeri Timo Soini (sin.) joutui pahoinpitely-yrityksen kohteeksi Vantaalla Korson maalaismarkkinoilla keväällä 2019. Soini, joka toimi ulkoministerinä tuolloin, oli tapaamassa äänestäjiään, kun keski-ikäinen mies yritti lyödä häntä muovipullolla.
– Jos turvamies ei olisi ehtinyt väliin, olisi puolen litran vichypullo osunut päähän. Olen ikuisesti kiitollinen, että turvamies ehti väliin, vaikka itse loukkaantuikin. Kyllä se oli vakava tilanne silloin, Soini muistelee tapahtunutta.
Hän huomauttaa, että Kiurun kohdalla ei vielä tiedetä, oliko motiivi poliittinen.
– Joka tapauksessa lyöminen on aina väärin, siihen ei ole selityksiä. Politiikassa voidaan olla eri mieltä ja arvostella toisia, mutta kiusaaminen, nimitteleminen ja uhkaaminen väkivallalla on väärin. Korkea profiili, kuten Kiurulla, vetää puoleensa ihmisiä, jotka eivät pidä hänestä. Kokemusta on, että se ei ole mukavaa, Soini sanoo.
Hänen mukaansa poliitikot eivät voi pelätä, eivätkä muuttaa mielipiteitään sen takia, että joku ei pidä heistä.
– Silloin ollaan väärillä raiteilla.
Vuoden 2019 tapahtumista hän muistaa syntyneen huolen läheisten hyvinvoinnista.
– Halusin rauhoittaa heidät, että kaikki on kunnossa. Itse en kokenut tilannetta vakavana, vaikka säikähdin isokokoisen miehen hyökkäystä. Jatkoin normaalisti ohjelmaa, ja pidin kiinni sovitusta. Jos pelko pääsee sisään, peli on menetetty.
Soinin mukaan ihmisten kestokyvyt järkyttäviä tapahtumia kohtaan ovat erilaisia.
– Jos politiikassa pärjäävät vain rohkeat, se ei ole oikein. Kaikilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, mutta ketään ei saa kiusata tai uhata väkivallalla.
Tapahtuma ei muuttanut Soinin ajattelua tai suhdetta politiikkaan.
– Minulla on aina ollut omintakeinen ajattelumalli, jonka mukaan Jumalan kämmenellä ei voi tapahtua pahaa.
Tynkkystä lyötiin ravintolassa
Nykyinen europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen (ps.) pahoinpideltiin joulukuussa 2021, kun 19-vuotias nainen löi Tynkkystä lahtelaisessa ravintolassa.
– Nyrkiniskulla päähän oli poliittinen motiivi. Tämä vihervasemmistolainen tyttö oli illan aikana hengannut porukassa, jossa oli myös muita hengenheimolaisia. Silloin päätin, että tästä lähtien en enää käsittele tuota aatesuuntaa silkkihansikkain, Tynkkynen kirjoittaa sähköpostilla.
Hänen mukaansa aatesuunnassa on kysymys Suomelle ja sen turvallisuudelle, itsenäisyydelle, sananvapaudelle ja poliittisille vapauksille vaarallisesta liikkeestä.
– Iskusta kertoessani valtava tulva vihervasemmistolaisia tilejä tuli nauramaan kommenteillaan. Moni väitti, että sepitin tilanteen ja osa puolestaan toivoi, että pahoinpitelijä olisi saanut minulta hengen lähtemään. Se oli karmeaa luettavaa, eivätkä silloin poliitikot reagoineet tuomiten näin laajasti kuin Kiurun tapauksessa, Tynkkynen toteaa.
Hänen mukaansa joukon päälle käynti vahvisti päätöstä poliittiselle taistelulle, ”ettei vihervasemmisto valtaa yhtään enempää alaa”.
Myös näiden poliitikkojen turvallisuutta uhattiin
Kiurun, Zyskowiczin, Soinin ja Tynkkysen lisäksi väkivallanteon kohteeksi on joutunut esimerkiksi Juha Sipilä (kesk.). Hänen kimppuunsa käytiin eduskunnan edustalla vuonna 2021. Ex-pääministeri toimi tuolloin kansanedustajana.
Puolestaan vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Suldaan Said Ahmed kertoi maaliskuussa 2019, että hänen kimppuunsa hyökättiin Helsingin Itäkeskuksen metroasemalla.
Myös nykyinen presidenttimme Alexander Stubb joutui hyökkäyksen kohteeksi Tampereella toimiessaan valtiovarainministerinä vuonna 2015.
Yle selvitti vuonna 2020 poliitikkoihin kohdistuneen väkivallan määrää toisen maailmansodan jälkeen.