Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Jos haluaa tienata ammatissaan mahdollisimman paljon, paras työpaikka ei aina ole pääkaupunkiseudulla.
Monilla aloilla ansaitsee paremmin muualla Suomessa.
Sellaisia ammatteja ovat vaikkapa monet opettajan työt ja päiväkotien apulaiset. Myös esimerkiksi optikoilla palkka on hieman parempi maakunnissa.
Toisaalta suurin osa ammateista on sellaisia, joissa pääkaupunkiseudulla saa parempaa palkkaa. Se selittyy muun muassa sillä, että elinkustannukset ovat korkeammat, jolloin palkan pitää olla hieman korkeampi.
Selvitimme, millaisia eroja palkassa on alueellisesti ja eri ammattinimikkeiden välillä.
Teimme alueellisen palkkakoneen, jossa voit verrata oman ammattisi mediaanipalkkaa pääkaupunkiseudulla ja muualla maassa.
Seuraavaksi kolme ammattilaista pääkaupunkiseudun ulkopuolelta kertoo suhteestaan palkkaan.
1. Palomies Mikko Rantala, 39, Tampere
Tietyissä ammateissa palkkapussi on siis muhkeampi, jos työskentelee pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
Tilastojen mukaan esimerkiksi pelastajat, tutummin palomiehet, ansaitsevat muualla maassa keskimäärin 165 euroa kuussa paremmin kuin pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun mediaanipalkka on 3 382 euroa kuussa, muun maan 3 547 euroa kuussa.
Palkan suuruus kuitenkin vaihtelee pelastuslaitoksesta riippuen.
– Joka laitoksella on eri tehtäväkohtainen palkka, jonka päälle tulevat henkilökohtaiset lisät, ammattialan lisät ja erikoisosaamisen lisät, Mikko Rantala kertoo.
Rantala työskentelee Pirkanmaan pelastuslaitoksella palomiehenä ja ensihoitajana ja toimii myös työpaikkansa pääluottamusmiehenä.
On myös pelastuslaitoksia, joissa käytössä on kokonaispalkka. Esimerkiksi Rantalalla se on 42 prosenttia pohjapalkasta. Kokonaispalkalla korvataan muun muassa yö- ja pyhätöitä.
Pienemmillä paikkakunnilla elämiseen voi kulua huomattavasti vähemmän rahaa kuin isoissa kaupungeissa, kun vaikkapa asunnot ovat halvempia.
Jos ei ole pakottavaa tarvetta asua kaupungissa, miksipä ei voisi asua muualla, Rantala pohtii.
– Yleensä maakunnissa ja pienemmillä pelastuslaitoksilla työkuormakaan ei ole niin suuri. Jos palkoissa olisi satojen eurojen ero, se pistäisi miettimään, miksei sinne [maakuntiin] lähtisi.
Rantala arvioi, että pelastajista on tulevaisuudessa pulaa. Se tarkoittaisi sitä, että hyvinvointialueet joutuisivat kilpailemaan työntekijöistä.
Palkka olisi isoin tekijä työnantajan valinnassa, Rantala arvelee. Silloin paljasjalkainen tamperelainenkin voisi harkita muualle lähtemistä.
2. Luokanopettaja Oili Annila, 36, Muonio
Runsas vuosi sitten kirkkonummelainen peruskoulun luokanopettaja Oili Annila jätti pääkaupunkiseudun ja muutti tuhat kilometriä pohjoiseen, Muonioon. Mukaan lähti kolme lasta, koira ja aviomies.
Elämänmuutos ei ollut ihan tavallinen.
– Ei ole kyllä kaduttanut, Annila sanoo.
Suurin muutos on Annilan mukaan elämänlaadun paraneminen. Annilan perheellä on enemmän aikaa yhdessä ja tätä aikaa voidaan viettää luonnossa, jossa liikkuminen on perheelle tärkeää.
Työmatkojen lyheneminen on myös lisännyt perheen yhteistä aikaa.
Annila opettaa kuudetta luokkaa. Luokan koko on pienempi kuin Kirkkonummella: sekin parantaa elämänlaatua ja mahdollistaa paremman opettamisen.
– On paremmin aikaa jokaiselle oppilaalle, Annila sanoo.
Palkka ei ollut tärkeä syy lähteä. Se pysyi Muoniossa samana.
Luokanopettajan mediaanipalkka kuukaudessa on 3 637 euroa pääkaupunkiseudulla, 4 018 euroa muualla Suomessa. Ero on lähes 400 euroa kuussa.
Muoniossa rahaa kuitenkin säästyy.
Asuminen ja sähkölämmitys vievät rahaa, bensaan menee enemmän rahaa kun autolla tulee ajettua, mutta heräteostoksia ei tule tehtyä.
Muoniossa työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen on ollut helpompaa kuin Etelä-Suomessa. Vapaa-aika kuluu perheen kanssa retkeillen ja hiljaisuutta arvostaen. Vaikka tukiverkosto, vanhemmat ja sukulaiset, jäi etelään, ystäviä ja lastenhoitoapua on löytynyt Muoniosta, mikä on helpottanut arkea.
– Tänne on solahtanut mukavasti joukkoon aika nopeasti. Tämä on virkeä paikka ja paljon tapahtuu, on ollut helppo tutustua ihmisiin, Annila sanoo.
3. Liikunnanohjaaja Roosa Kananen, 25, Kajaani
Vaikka samasta työstä voisi saada parempaa palkkaa muualla kuin nykyisessä kotipaikassa, se ei riitä kaikille syyksi lähteä.
Roosa Kananen työskentelee Kajaanissa urheilutoiminnan kehittäjänä. Hän valmistui liikunnanohjaajaksi reilu vuosi sitten.
Palkalla Kajaanissa saa omistusasunnon, auton ja rahaa jää myös säästöön.
Liikunnanohjaaja tienaa pääkaupunkiseudulla keskimäärin 2 866 euroa kuussa, muualla Suomessa 2 773 euroa. Pääkaupunkiseudulla ansaitsee siis samasta työstä enemmän.
Kananen kävi hetken asumassa Oulussa, mutta palasi Kajaaniin saatuaan sieltä opiskelupaikan. Opintojen jälkeen kotikunnasta löytyi myös työpaikka – ja rauha.
– Kun tulin takaisin Kajaaniin, totesin, että täällä minä haluan olla. Oli ihana rauhan tunne. Tänne kuuluu.
Kananen ei lähtisi töihin muualle, hän sanoo suoraan.
– En voi kuvitella sellaista työtä, joka vetäisi Kajaanista pois.