lauantai, 18 toukokuun

Hyvinvointialueen palvelustrategiasta ja palveluverkkouudistuksesta tehdyistä päätöksistä valittivat kaksi kuntaa ja yksityishenkilö.

Itä-Suomen hallinto-oikeus kumoaa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kesäkuussa 2023 tekemät päätökset palvelustrategiasta ja palveluverkkouudistuksesta.

Niissä määritellään, miten ja missä sosiaali- ja terveys- sekä pelastuspalvelut Pohjois-Karjalassa järjestetään.

Tohmajärven ja Juuan kunnat sekä yksityishenkilö valittivat hyvinvointialueen päätöksistä hallinto-oikeuteen. Valittajat vaativat niiden kumoamista ja asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi.

Kokouksissa oli läsnä esteellisiä luottamushenkilöitä

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen tiedotteessa todetaan, että päätöksen kumoamisen perusteluna on, että palvelustrategian ja -verkon valmistelun aikana tulevaisuuslautakunnan neljään ensimmäiseen kokoukseen osallistui jäseniä, jotka ovat jonkin kunnan hallituksen jäseniä tai varajäseniä. He ovat sen vuoksi esteellisiä käsittelemään asiaa. Päätöksen mukaan kunnanvaltuustojen puheenjohtajistoon kuuluneet jäsenet eivät olleet hallinto-oikeuden mukaan esteellisiä.

Tohmajärven kunnanjohtajan Mikko Löppösen mielestä tilanne on nyt se, että päätösten toimeenpano pitää keskeyttää, ja mahdollisesti koko prosessi aloitetaan alusta.

Valituksen tavoitteena on ollut, että hyvinvointialueella mietitään uudelleen, kuinka lähipalvelut järjestetään alueella. Palveluverkkopäätöksen mukaan Tohmajärvi menettäisi oman terveysasemansa.

Löppönen painottaa myös, että julkisen sektorin pitää noudattaa hyvää hallintotapaa, joka ei toteutunut.

– Kiireellä ja miettimättä puskettiin päätöksiä. Ei tuollaisella hallintotavalla voi Suomessa tehdä päätöksiä, Löppönen sanoo.

Päätöksiä alettiin toteuttaa, vaikka valitusten käsittely oli kesken

Hallinto-oikeus antoi asiasta jo välipäätöksen joulukuussa 2023. Sen mukaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialue voi jatkaa strategiansa mukaisia toimia.

Tämän jälkeen päätöksestä valittaneet kunnat antoivat hallinto-oikeudelle vasta- ja lisäselvityksiä, jotka huomioidaan tuoreessa hallinto-oikeuden päätöksessä.

Esimerkiksi Tohmajärven kunnan lisäselvityksessä tuotiin esille, että hyvinvointialue on ryhtynyt toteuttamaan kesäkuussa 2023 tekemäänsä päätöstä, vaikka siitä tehtyjen valitusten käsittely oli edelleen kesken. Tästä esimerkkinä oli terveyskeskussairaalan henkilöstölle lähetetty kutsu yhteistoiminnalliseen keskustelutilaisuuteen.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan, että hyvinvointialueen johtoryhmä sekä aluevaltuuston ja aluehallituksen puheenjohtajisto kokoontuvat käsittelemään asiaa maanantaina puolen päivän aikaan. Hyvinvointialue tiedottaa asiasta lisää ensi viikon aikana.

Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Jaa.
Exit mobile version