lauantai, 18 toukokuun

Marko Juusela oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa suomalaistanssija, joka sai kiinnityksen Pietarin Mariinski-teatteriin vuonna 2019.

Balettitanssija Marko Juusela käy Turun seudulla säännöllisesti, vaikka työ Varsovan baletissa pitää kiireisenä.

Hän on innostunut alkuvuodesta perustetusta tanssiyhdistyksestä Ruusuilla tanssijat, joka on järjestämässä muiden tahojen kanssa kansainvälistä tanssileiriä ja gaalaa Turkuun loppukesällä.

Haastattelupäivänä Juusela on juuri istunut kolme tuntia palaverissa.

– Pitkät kokoukset ovat uusi kokemus minulle. Gaalaesityksen yksityiskohtia käytiin läpi todella tarkasti, kertoo Juusela samalla kun hän lämmittelee Raija Lehmussaaren balettikoulun valoisassa salissa.

Juuselan silmät loistavat, kun hän kertoo tanssileiristä, jolla hän on yksi opettajista ja osallistuu myös opetusohjelman suunnitteluun.

Leiri on tarkoitettu kaikenikäisille, ja mukana on myös ammattiin tähtääviä tanssijoita.

– Pidän opettamisesta ja on mukavaa tavata muita tanssista kiinnostuneita ja seurustella heidän kanssaan. Haluaisin, että nuoret innostuisivat tanssista, kulttuurista ja taiteesta enemmän. Opettaminen on yksi keino edistää sitä, kertoo Juusela.

Rakkaus balettiin alkoi Turussa

Marko Juuselan nousu balettimaailman huipulle alkoi 15-vuotiaana, kun hän aloitti opinnot pietarilaisessa Vaganovan balettiakatemiassa.

Naantalissa asuneelle Juuselalle Turku on tärkeä paikka.

– Olen syntynyt Turussa ja täällä olen tanssinut koko nuoruuteni, huudahtaa Juusela.

Turun keskustassa sijaitseva harjoitussali oli tärkeä paikka keväällä 2022. Silloin hän oli lähtenyt takaisin Suomeen unelmatyöpaikastaan, Pietarin Mariinski-teatterista.

Syynä oli Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Tunnelmat Pietarissa olivat epäselvät.

Sen kevään ja kesän hän harjoitteli ahkerasti tällä salilla ja siirtyi elokuussa töihin Varsovaan.

”Viihdyn Varsovassa, vaikka kyselyjä on tullut muuallekin”

Marko Juusela myöntää, että venäläinen baletti on erilaista kuin tanssiminen Puolan kansallisbaletissa Varsovassa.

– Venäjällä on pitkät perinteet eikä baletti ole niin suurta Varsovassa. Tanssijoitakin on vähemmän ja ohjelmistossamme on perinteisen baletin lisäksi paljon uusia teoksia ja modernia balettia.

Pietarissa roolit annettiin lyhyellä varoitusajalla, kun Varsovassa rooleista tiedotetaan vuodeksi kerrallaan.

Varsovassa hän on tanssinut muun muassa Giselle- ja Don Quijote -balettien miespäärooleissa. Sopimus jatkuu toistaiseksi.

Juusela kertoo oppivansa koko ajan lisää eurooppalaisesta baletista. Hän ei ole lähdössä Varsovasta mihinkään, mutta kyselyjä on tullut.

– Viihdyn Varsovassa, vaikka kyselyjä on tullut muuallekin. On tullut pari pyyntöä ja esiintymistarjouksia gaaloihin. Tulevaisuus riippuu myös siitä, millaisia teoksia Varsovassa tehdään jatkossa.

Olisiko Juusela valmis tanssimaan myös Suomen Kansallisbaletissa?

– Mikä ettei, jos kysytään, kertoo Juusela.

Jaa.
Exit mobile version