perjantai, 3 toukokuun

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo Ylen haastattelussa, että Suomi ja Ruotsi pääsivät Naton jäseniksi ennätysajassa, vaikka Ruotsi joutuikin odottelemaan toivottua kauemmin.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg korostaa, että Ruotsin Nato-jäsenyys tekee Ruotsista ja Suomesta turvallisempia maita. Samalla Natosta tulee vahvempi.

– Natosta tulee entistä vahvempi liittouma, kun Ruotsi ja Suomi tuovat sotilasliittoon hyvin koulutettuja ja johdettuja joukkoja ja edistyksellistä sotilaallista kapasiteettia kuten hävittäjiä, panssarivaunuja ja muuta tärkeää kapasiteettia maa-, meri- ja ilmavoimiin, luettelee Stoltenberg.

Ruotsin ja Suomen turvallisuutta korostavat Naton turvatakuut. Hyökkäys yhtä maata kohtaan on hyökkäys kaikkia vastaan.

Stoltenberg toisteli useaan kertaan Ruotsin Natoon liittymisen seremoniapäivänä Muskettisotureista tuttua lausetta: Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Ruotsilla on yhdessä Suomen kanssa pohjoisessa suuri strateginen merkitys Natolle sijainnin takia. Se auttaa Itämeren ja Baltian maiden puolustamista, Stoltenberg sanoo.

Tutkijat korostavat Ruotsin roolia solmukohtana ja logistiikan keskuksena. Jos Suomi tai Baltian maat joutuisivat sotaan, huolto ja joukkojen siirtely tapahtuisi Ruotsin kautta. Lisäksi Gotlannin sijainti Itämeren keskellä on tärkeä.

Ruotsille aktiivinen rooli Natossa

Stoltenberg uskoo, että Ruotsi ottaa aktiivisen ja vahvan roolin Natossa.

– Ruotsi on osoittanut muissa kansainvälisissä organisaatioissa ottavansa kansainvälisen yhteistyön ja velvollisuudet vakavasti.

Hän muistuttaa, että Ruotsi satsaa puolustukseen yli kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä on Naton tavoite jäsenmaille. Myös Suomi täyttää tavoitteen. Ruotsi on kuitenkin joutunut kirimään nopeasti, sillä sen puolustusta ajettiin kylmän sodan jälkeen alas ja asevelvollisuus lopetettiin vuonna 2010.

Suomessa Naton jäsenyys on tuntunut hiljaiselolta jännittävien jäsenyysneuvottelujen jälkeen. Samalla on myös odoteltu Ruotsin pääsyä jäseneksi.

Seuraavaksi Ruotsi tulee mukaan Naton sotilaalliseen suunnitteluun, jossa rakennellaan logistiikkaa ja komentoketjuja.

– Ruotsalaiset upseerit pääsevät mukaan Naton komentorakenteisiin, joka on Naton yhteisen puolustuksen selkäranka, Stoltenberg sanoo.

Natossa on myös tavoite sotilaalliselle varustelulle, jolloin sovitaan millaisia asejärjestemiä kullakin jäsenmaalla pitäisi olla. Kun asejärjestelmät on sovitettu yhteen, on helpompaa toimia yhdessä maalla, merellä ja ilmassa.

Puolustuksen ”Kalmarin unioni”

– Skandinaviassa on nyt ensi kertaa sitten Kalmarin unionin näin vahva puolustus, kun Natoon kuuluvat Ruotsi, Suomi, Norja ja Tanska, sanoo pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Kalmarin unioni oli Tanskan, Norjan ja Ruotsin liittouma vuosina 1397–1523.

Suomen ja Ruotsin jäseneksi pääsyä jarruttivat Turkki ja Unkari. Kumpikin halusi sotkea neuvotteluihin omia tavoitteitaan; Turkki halusi varsinkin hävittäjiä Yhdysvalloista ja Unkari yritti koplata mukaan EU-vaatimuksiaan. Unkari ei saanut myönnytyksiä.

Nato on kuitenkin kyennyt tiivistämään rintamaa Venäjää vastaan.

– Naton yhteishenki on erittäin hyvä. Nato on osoittanut varsinkin sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, että pidämme yhtä Ukrainan tukemisessa. Tuskin kukaan osasi odottaa niin vahvaa tukea, katsoo Stoltenberg.

– Samaan aikaan pidämme huolta siitä, että sota ei laajene muualle. Putin näkee, että jos hän hyökkää Nato-maahan, kaikki jäsenmaat ovat vastassa.

Pääsihteeri myöntää, että ison liittouman kesken yksimielisyyden saavuttaminen ei ole aina helppoa:

– 32 jäsenmaan joukossa on erilaisia näkemyksiä, joten joskus vie aikaa päästä yhteisymmärrykseen. Vaikka Ruotsin jäseneksi pääsy vei hiukan kauemmin kuin oli toivottavaa, se oli kuitenkin hyvin nopea prosessi verrattuna moniin muihin jäsenyysneuvotteluihin Naton historiassa

Jens Stoltenbergin kausi päättyy syksyllä ja seuraajan etsintä on meneillään. Vahvin ehdokas on Hollannin pääministeri Mark Rutte. Unkarin pääministeri Viktor Orban on ilmoittanut vastustavansa Rutten nimitystä. Stoltenberg ei asiaa laajemmin kommentoi.

– Olen varma, että tehtävään löytyy hyviä ehdokkaita ja hyvä seuraaja.

Jaa.
Exit mobile version