lauantai, 4 toukokuun

Lampaanliha on monille edelleen se oikea pääsiäisruoka. Suomessa lampaanlihaa kulutetaan vuodessa noin 2,6 miljoonaa kiloa, josta kotimaista on puolet.

Lohjalaiselle lampurille Nina van der Palsille kevät on selvästi vuoden kiireisintä aikaa. Pääsiäinen tuo lampaanlihan myyntiin ison piikin.

Lihakeskusliiton mukaan lampaanlihan myynti jopa viisinkertaistuu pääsiäisen aikana.

– Pääsiäisenä kaikki mitä pystyy myymään, menee kaupaksi. Ei-ootakin on jouduttu osalle lihaa kyselleistä myymään, van der Pals kertoo.

Lampuri Nina van der Pals sanoo, että monille lampureille tärkeä tulonlähde lihan myynnin ja villan kehräämisen lisäksi on lampaiden tekemät lauduntamistyöt. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Lihakeskusliiton toimitusjohtajan Mari Hannukselan mukaan juhlakaudella ykkösvalinta tuntuu olevan luullinen viulu tai luuton paisti.

– Yllättäen myös luullinen, perinteinen paisti tekee paluuta, ehkä halvemman kilohinnan vuoksi, Hannuksela arvelee.

Lampaanlihan kulutus väheni viime vuonna

Pääsiäisen kovasta kysyntäpiikistä huolimatta lampaanlihan kulutus on isossa kuvassa vähentynyt. Kulutus hiipui viime vuonna neljä prosenttia. Lihakeskusliitosta arvioidaan, että lampaanlihan kulutuksen vähenemistä selittää pitkälti yleinen hintojen kallistuminen sekä tarjonnan väheneminen.

– Uskon, että tämä johtuu yleisestä taloudellisesta tilanteesta, kun säästetään kaikesta niin säästetään tästäkin, Hannuksela sanoo.

Lammasyhdistyksen toiminnanjohtaja Marjo Simpanen puolestaan tuskailee meneillään olevaa ankaraa hintakisaa ulkomaisen lampaanlihan kanssa.

Lammasyhdistyksen toiminnanjohtaja Marjo Simpanen tuskailee kovaa hintakisaa ulkomaisen lampaanlihan kanssa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Simpanen muistuttaa, että välillä ulkomaista lihaa on myyty jopa kolme kertaa halvemmalla kotimaiseen nähden.

– Tämä ajaa ihmisiä valitsemaan ulkomaisen lihan, jos taloudessa on muutoinkin tiukkaa, Simpanen summaa.

Lampuri uskoo kotimaisuuden voimaan

Lampuri Nina van der Pals uskoo lampaanlihan myynnissä kotimaisuuden voimaan.

– Meidän asiakkaat arvostavat sitä, että on kotimaista lihaa. Jos on jouduttu myymään ei-oota, niin kyselijät ovat olleet harmissaan, koska ovat jääneet ilman kotimaista luomukaritsaa.

Lampuri Nina van der Pals toivoo, että lihan kysyntä vilkastuu myös pääsiäissesongin ulkopuolella. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Lammasyhdistyksen toiminnanjohtajan Marjo Simpasen mukaan tilojen luottamus tulevaisuuteen näyttää kuitenkin säilyneen kaikesta huolimatta vahvana. Suomessa on tällä hetkellä noin 650 päätoimista lammastilaa.

– Uusia tulijoitakin alalle on löytynyt. Tilojen määrä ei juuri ole vähentynyt, mutta osa tiloista on vähentänyt pitämiensä eläinten määrää.

Lampuri Nina van der Pals toivoo, että jatkossa lampaanlihan kysyntä vilkastuisi myös pääsiäissesongin ulkopuolella. Investoimaan van der Pals ei uskalla nykytilanteessa lähteä.

– Ei ole investointeja tiedossa, koska syksyllä lihan kysyntä on hiljaisempaa. Tulevaisuuden näkymätkään eivät ole ainakaan tällä hetkellä niin valoisia, että uusia investointeja suunniteltaisiin, van der Pals sanoo.

Jaa.
Exit mobile version