lauantai, 18 toukokuun

Yhä useampi hakee aselupaa Uudellamaalla ja Helsingissä. Uusien lupahakemusten määrä on laskenut eniten Lapissa.

Poliisin tilastojen mukaan Suomessa on noin 1,5 miljoonaa luvallista asetta. Määrä on suurin piirtein sama kuin kymmenisen vuotta sitten.

Pelkästään isompia metsästysaseita eli kiväärejä ja haulikoita on liki miljoona. Käsiaseita eli erilaisia pistooleja tai revolvereita on yhteensä noin 258 000.

Määrällisesti eniten erilaisia aseita oli poliisihallituksen tilastojen mukaan Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella, noin 229 000 asetta.

Suhteessa asukaslukuun aseita on eniten Lapissa. Aseita on enemmän kuin joka toisella lappilaisella. Lapissa on myös eniten metsästysaseita suhteessa väestöön. Niitä on liki joka toisella.

– Metsästys on yleisin käyttötarkoitus, johon lupia myönnetään. Luonnollisesti aseitakin on sitten eniten siellä, missä on parhaat edellytykset metsästykselle, Poliisihallituksen ylitarkastaja Tarja Ranta sanoo.

Käsiaseita sen sijaan löytyy eniten suhteessa väkilukuun Lounais-Suomesta. Määrällisesti eniten käsiaseita löytyy Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueelta.

Rannan mukaan tätä selittää vilkas ampumaharrastustoiminta.

– Kaupunkilaiset harrastavat suhteessa enemmän urheiluammuntaa. Löytyy sisäampumaratoja ja muita hyviä harrastusmahdollisuuksia.

Itä-Uudellamaalla uusien aselupien määrä kasvanut eniten

Suomessa aseen omistaminen vaatii aina aseluvan. Saadakseen aseluvan henkilöllä on oltava lain mukaan hankittavalle aseelle hyväksyttävä käyttötarkoitus.

Arvioiden mukaan koko maassa on silti runsaasti myös luvattomia aseita. Esimerkiksi pelkästään Lapissa poliisi on arvioinut olevan jopa tuhansia luvattomia aseita.

Poliisin julkisten aselupatilastojen mukaan viime vuonna uusia aselupia myönnettiin liki 61 000. Valtakunnallisesti lupien määrä on tilastojen mukaan lievässä laskussa. Lupamäärien kasvussa on kuitenkin suuria poliisilaitoskohtaisia eroja.

Aivan tuoreimpien tilastojen mukaan aseluvissa on eniten kasvua Länsi-Uusimaalla. Siellä aselupien määrä on kasvanut yli 27 prosenttia, kun vertaa tilannetta viime vuoden maaliskuussa ja kuluvan vuoden maaliskuussa. Määrällisesti lupia myönnettiin viime vuoden maaliskuussa 796. Tämän vuoden maaliskuussa vastaava luku oli 1013.

Kasvu on kymmenen prosentin luokkaa myös Helsingissä, Itä-Uudellamaalla, Kaakkois-Suomessa, Hämeessä ja Sisä-Suomessa.

Rannan mukaan ilmiölle on hankala löytää yksittäistä selitystä. Taustalla voi olla esimerkiksi ampuma-aselain muutos viisi vuotta sitten, mikä teki ensimmäisten käsiaseiden aseluvista määräaikaisia.

– Toisaalta voi vain olla, että ihmisiä on alkanut kiinnostaa tämä harrastus ja he hankkivat aseita. Ihmisten käyttäytymistä on joskus kauhean vaikea ennustaa.

Siellä missä aseita on eniten asukaslukuun suhteutettuna, eli Pohjois- ja Itä-Suomessa, lupien määrät ovat laskussa. Lapissa luvissa on laskua yli 20 prosenttia, kun vertaa tilannetta viime vuoden maaliskuussa ja kuluvan vuoden maaliskuussa.

Myös vuositasolla lupamäärissä on ollut laskua.

Jaa.
Exit mobile version