Jäävuori A23A ajelehtii eteläisellä Atlantilla kohti Etelä-Georgian saarta. Vuosikymmeniä paikoillaan ollut jäävuori lähti merivirtojen mukana liikkeelle reilu vuosi sitten.
Maailman suurin jäävuori uhkaa törmätä pingviinien ja hylkeiden kansoittamaan saareen eteläisellä Atlantilla.
A23A-niminen jäävuori syntyi vuonna 1986, kun se irtosi Antarktiksesta. Sitten se jämähti vuosikymmeniksi paikoilleen kiinni merenpohjaan.
Loppuvuodesta 2023 jäävuori irtosi merenpohjasta ja lähti ajelehtimaan merivirtojen mukana kohti pohjoista. Nyt jäävuori on alle 300 kilometrin päässä Etelä-Georgian saaresta, joka sijaitsee noin 1 800 kilometrin päässä Etelä-Amerikan mantereen kärjestä.
Jäävuori on pinta-alaltaan noin 3 500 neliökilometriä, suurempi kuin Mikkelin kaupunki. Korkeutta jäävuorella on enimmillään 400 metriä eli lähes saman verran kuin Empire State Buildingilla New Yorkissa.
A23A on myös yksi maailman vanhimmista jäävuorista.
Jäävuori voi tappaa eläimiä
Etelä-Georgian saari kuuluu Britannian hallitsemaan territorioon. Saaren ainoat ihmisasukkaat ovat tutkijoita Britannian omistamalla tutkimusasemalla.
Ihmisiä enemmän saarella elää villieläimiä. Siellä on esimerkiksi monia eri pingviinilajeja, hylkeitä ja albatrosseja. Siellä elää myös etelägeorgiankirvinen, varpuslaji, jota ei tavata missään muualla.
Jäävuori herättää huolta eläinten kohtalosta. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan jäävuoret ovat aiemmin tappaneet saarella lukemattomia lintuja ja hylkeitä, sillä ne ovat haitanneet niiden ravinnonsaantia.
Esimerkiksi vuonna 2004 A38-niminen jäävuori jämähti Etelä-Georgian saaren rannoille ja tappoi pingviinejä ja hylkeitä, kun ne eivät päässeet enää paikkoihin, joista ne aiemmin olivat saaneet ruokaa.
Meriekologi Mark Belchier kuitenkin huomauttaa BBC:n artikkelissa, että eläinlajeilla on myös kyky sopeutua muutoksiin.
Jäävuori liikkuu merivirtojen mukana lämpimämmille vesille ja sulaa. Todennäköisesti se jonain päivänä hajoaa pienempiin osiin. Jäävuori tai osa siitä on kuitenkin olemassa todennäköisesti vuosia.
Ilmastonmuutoksella ei varsinaisesti uskota olevan tekemistä A23A-jäävuoren liikkeiden kanssa. Ilmaston lämpeneminen voi kuitenkin saada jäävuoria irtoamaan Antarktiksesta entistä useammin.
Tutkijat seuraavat jäävuoren matkaa ja sulamista tarkkaan. Meriluonnon kannalta kiinnostavaa on myös se, että sulamisessa jäävuoresta irtoaa ravinteita, jotka lannoittavat meren kasviplanktonia.