lauantai, 18 toukokuun

Yle keräsi verkossa kokemuksia kauppojen pihoilla olevista perheille tarkoitetuista pysäköintipaikoista.

Perhepaikkoja kauppojen pihoilla käytetään kirjavasti, ja niille pysäköinti aiheuttaa myös paljon ärtymystä, jopa raivoa.

Tämä kävi ilmi, kun Yle keräsi verkossa kokemuksia asiasta. Niitä tuli satoja.

Turhautumista, raivoa, myötähäpeää. Viisivuotias tyttäreni ei myöskään ymmärrä asiaa ja on pohtinut soittavansa asiasta Kansanradioon. Yleensä pysäköijät ovat vanhuksia, keski-ikäisiä kaljanhakijoita tai sitten muuten itsensä etuoikeutetuksi tuntevia. On todella ärsyttävää yksin kahden lapsen ja kauppakassien – joita lapsiperheessä on useampi iso – seikkailla kiireessä ruuhkassa ympäri parkkipaikkaa ja pelätä lasten jäävän autojen alle.

Heikki Karppi

Toisaalta iso osa vastanneista ei pidä perheruutuihin ”väärin pysäköimistä” paheksuttavana.

Yleinen perustelu on se, ettei perhettä ole määritelty eikä ruutuihin voi siis pysäköidä väärin. Vastauksissa tuodaan esiin myös se, ettei kylteillä ole lainvoimaa.

Minusta niitä ei voi käyttää väärin. Kaikki on oikeutettuja käyttämään, jotka haluavat suojella autojensa kylkiä. Kun lapsi nostetaan turvaistuimesta, samalla epähuomiossa painetaan takapuolella ovea joka tekee viereiseen auton kylkeen lommon. Nimeä ei tekijä ole koskaan jättänyt. Perhepaikoilla on tilaa sivusuunnassa eikä lommoja kylkiin tule, suosittelen.

Harri Kujamäki

Perhepaikat ovat ensinnäkin suosituksia, toisaalta ne ovat normaalia isompia ja lähellä sisäänkäyntiä. Monella muullakin kuin invalideilla tai perheillä voi olla tarve tällaiseen paikkaan, esim. vanhuksilla, jalka- tai selkävaivaisilla jne. Näitä paikkoja voi mielestäni käyttää tarpeen mukaan jokainen.

Malin Salonen

Perheparkkiruudut ovat lähellä kaupan sisäänkäyntiä. Se vähentää tarvetta liikkua vilkkaalla pysäköintialueella lasten kanssa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaisen mukaan on tärkeää, ettei perhepaikoille pysäköidä, jos sille ei ole oikeasti tarvetta.

– Siinä menee hyvä asia hukkaan, jos niitä ruvetaan käyttämään väärin. Lapsiperheiden paikat on tarkoitettu perheille, joissa on pieniä lapsia, ei missään tapauksessa laiskoille kävelijöille.

Pysäköintiruutu on usein normaalia parkkiruutua leveämpi, jolloin auton ovet saavat paremmin auki ja lapsi on huomattavasti helpompi laittaa turvaistuimeen. Leveä ruutu auttaa myös siinä, että viereinen auto ei kolhiinnu, jos lapsi itse avaa oven.

Monet Ylelle asiaa kommentoineet sanovat, että vastaavanlaisia ruutuja tarvitsisivat perustellusti muutkin ryhmät, kuten osa ikäihmisistä. Lisäksi autot ovat aiempaa suurempia, joten nykyistä leveämmistä parkkiruuduista hyötyisivät kaikki.

Koko ajatus perhepaikoista on ärsyttävä. Meillä oli lapset pienempiä, kun ne tulivat, mutta mitään järkeä en niissä näe. Kaikkien paikkojen pitäisi olla nykyään riittävän leveitä, kun autojen koot ovat kasvaneet

Markus Jauhiainen

Tärkeämpää olisivat vanhusten paikat, ja kaikki ruudut riittävän isoiksi, niin ei tule tarvetta auton suojeluun perhepaikoille.

Jussi Sireeni

Autoliiton Teppo Vesalainen myöntää, että lapsiperheen käsite on häilyvä. Pelkästään kouluikäisten kanssa perheruutua ei hänen mielestä enää pitäisi käyttää, saati ilman lapsia.

– Se on vähän veteen piirretty viiva, että mikä on pieni tai iso lapsi. Siinä täytyy jokaisen kuunnella omatuntoaan.

Käytännössä perheruuduista ei jaeta sakkoja

Perheruutujen ongelma on väärinkäytön valvonnan vaikeus.

– Jos verrataan invapaikkoihin, niin niille voi pysäköidä, jos sinulla on liikkumisesteisen pysäköintitunnus. Lapsiperheen paikoille ei ole samanlaisia lupia, jotka helpottaisivat valvontaa. Käytännössä pysäköinnintarkastajilla on mahdollisuus puuttua pysäköintiin vain huomatessaan selkeän väärinkäytöksen, sanoo Vesalainen.

Vesalainen peräänkuuluttaa maalaisjärkeä ja muistuttaa, että ei pidä ajatella niin, että kaikki mistä ei pystytä rankaisemaan, olisi sallittua.

Asian valvominen on kuitenkin hankalaa. Yksityiset pysäköintifirmat kuten Easypark, Parkman ja Aimopark eivät omista tai hallinnoi pysäköintialueita eivätkä harjoita pysäköinninvalvontaa.

Siksi sakottaminen tai edes huomautuksen saaminen väärin pysäköimisestä perhepaikoille, on hyvin harvinaista.

Vaasan Minimanin palvelupäällikkö Johanna Jousmäki on huomannut, että perhepaikkoja käytetään myös ilman pieniä lapsia.

– Kun käyn itse ostoksilla, huomaan, että monilla houkutus pysähtyä perhepaikoille on suuri.

Vaasan Minimanissa pysäköintiä valvovat vain vartijat, samoin Seinäjoen Ideaparkissa. Vartija voi huomauttaa väärinpysäköimisestä, mutta sen suurempia sanktioita ei koidu.

– Toistaiseksi näistä väärinkäytöksistä tulevat ilmoitukset ovat suhteellisen vähäisiä, sanoo Seinäjoen Ideaparkin toimitusjohtaja Petri Häli.

Jaa.
Exit mobile version