lauantai, 18 toukokuun

Euroopan parlamentti on juuri äänestänyt säännöistä, joilla kannustetaan uuden ostamisen sijaan korjaamaan tai korjauttamaan vanha.

Korjauttamisen sijaan moni ostaa mieluummin uuden kodinkoneen. Tämä lisää sähkö- ja elektroniikkaromun määrää. Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Euroopan unionin pyrkimys tavaroiden korjaamismahdollisuuksien parantamiseksi etenee. Vaalikauden viimeisen täysistuntoviikon myötä vauhtia sai niin sanottu korjauttamisoikeus, johon liittyvästä alustavasta sovusta europarlamentaarikot ovat nyt äänestäneet.

Tavoitteena on parantaa esimerkiksi kodinkoneiden huolto-ohjeiden, varaosien ja korjaustöissä tarvittavien työvälineiden saatavuutta. Lisäksi jatkossa laitteita ei saisi tehdä sellaisiksi, että esimerkiksi niiden ohjelmiston tai rakenteen takia korjaaminen on mahdotonta.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pölyimuri tai pesukone pitää olla avattavissa. Myös keskeisten osien on oltava laitteessa sellaisia, että ne voi vaihtaa.

EU:n korjausmarkkinoiden vauhdittamiseksi on myös tarkoitus toteuttaa verkkopalvelu, josta voi hakea kunkin alueen korjaamoiden yhteystietoja. Palvelusta saisi myös tietoja kunnostettujen laitteiden myyjistä.

Kuluttajien oikeus hankkia korjausta tuotteille ulottuisi myös laiteiden lakisääteisen takuun jälkeiseen aikaan.

Kun vielä Euroopan neuvosto on virallisesti hyväksynyt direktiivin ja se on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä, jäsenmailla on 24 kuukautta aikaa ottaa se osaksi kansallista lainsäädäntöään.

Juttua täydennetään.

Jaa.
Exit mobile version