lauantai, 18 toukokuun

Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja voi olla tulevaisuudessa entistä vaikeampaa löytää. Valtion tukemia ara-asuntoja rakennetaan tulevina vuosina selvästi vähemmän.

Vuokralaisten etujärjestön toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että kohtuuhintainen asunto on monille edellytys sille, että voi tulla esimerkiksi pääkaupunkiseudulle töihin.

Pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista uhkaa pahentua tulevina vuosina. Näin muun muassa siksi, koska valtion tukemaa kohtuuhintaista asuntotuotantoa eli ara-tuotantoa aiotaan vähentää voimakkaasti jo parin vuoden kuluttua.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran apulaisjohtaja Kimmo Huovinen kertoo, että tuotanto on jopa puolittumassa viime vuosiin verrattuna.

– Tämän vuoden aikana ja vielä ensi vuonnakin elvytetään, mutta sitten tuotanto on putoamassa selvästi.

Lisäksi valtion tukema asumisoikeusasuntojen tuotanto on päättymässä vuoden 2025 loppuun mennessä.

Aran apulaisjohtaja Kimmo Huovinen toivoo, että lakkautettavan asumisoikeusasuntojen tuotannon tilalle luotaisiin uusi vuokra- ja omistusasumisen välimalli. Kuva: Jyrki Ojala

Viime vuonna ara-asuntoja rakennettiin noin 8 600 ja tänä vuonnakin päästään vielä noin 10 000 asuntoon. Ensi vuonna ylletään 7 000–8 000 asuntoon, mutta vuonna 2026 pudotaan noin 5 000 uuteen asuntoon.

Ara-asuntoja omistavat muun muassa kunnat, kuntayhtymät ja yleishyödylliset yhteisöt. Osa asunnoista on omistusasuntoja, osa vuokra-asuntoja ja osa asumisoikeusasuntoja.

”Tilanne näyttää pahalta”

Vuokralaisten etujärjestön Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita kertoo, että tälläkin hetkellä esimerkiksi Helsingissä kaupungin vuokra-asuntoa odottaa yli 20 000 ihmistä.

– Tilanne näyttää tulevien vuosien osalta todella pahalta, Viita sanoo.

Viita muistuttaa, että hiipuvan ara-tuotannon lisäksi monia vuokra-asuntoa etsiviä rokottavat rajusti myös hallituksen ajamat asumistuen leikkaukset sekä asuntojen korkea vuokrataso.

– Monet joutuvat tässä tilanteessa etsimään edullisempaa asuntoa, mikä ruuhkauttaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen kysyntää entisestään.

Aran apulaisjohtaja Kimmo Huovinen toteaa, että nykyisellään kovan rahan asuntoja on kyllä tarjolla, mutta vuokrataso tahtoo olla monille liian korkea.

Esimerkiksi Helsingissä ara-asuntojen vuokrat ovat noin 14 euroa neliöltä, kun kovan rahan asunnoissa vuokra on noin 20 euroa neliöltä.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo, että tulevien vuosien näkymä ei lupaa hyvää työvoimapulasta kärsivälle pääkaupunkiseudulle.

– Kohtuuhintainen asunto on monille edellytys sille, että voi tulla esimerkiksi pääkaupunkiseudulle töihin.

Ministeri puolustaa markkinaehtoista tuotantoa

Asuntoasioista vastaavan ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan hallitusohjelmassa on linjattu, että asuntotuotanto perustuu jatkossa nykyistä enemmän markkinaehtoisuuteen valtion tukeman ara-tuotannon sijaan.

Mykkänen pitää tulevien vuosien ara-tuotannon tasoa riittävänä, koska jatkossa ara-tuotannon asunnot pyritään kohdentamaan tarkemmin juuri pienituloisille.

– Valtion veronmaksajien piikkiin tukemat asunnot kohdennetaan paremmin niille ryhmille, jotka eivät normaaleilla asuntomarkkinoilla pärjää.

Asuntoasioista vastaava ministeri Kai Mykkänen ei usko ara-tuotannon hiipumisen vaikeuttavan työvoiman saantia kasvukeskuksissa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Mykkänen sanoo, että vuokramarkkinoilla pitää pääsääntönä olla se, että vuokra-asunto löytyy markkinaehtoisesta tarjonnasta.

Mykkänen ei usko ara-tuotannon hiipumisen vaikeuttavan työvoiman saantia kasvukeskuksissa. Hänen mukaansa kasvukeskusten vetovoimaa ja elinvoimaisuutta tuetaan parhaiten esimerkiksi huolehtimalla hyvistä liikenneyhteyksistä.

– En usko, että työvoiman saanti on ara-tuotannon määrästä kiinni pitkässä juoksussa.

Mykkänen muistuttaa, että vuokra-asuntoja syntyy markkinoilla enemmän kuin muutama vuosikymmen sitten.

– Näin ollen valtio voi muuttaa omaa osuuttaan asuntojen tuotannossa.

Jaa.
Exit mobile version