Kukaan tuskin tuntee Yhdysvaltain varapresidentin työtä yhtä hyvin kuin varapresidentti itse. Näin ollen demokraattien Kamala Harris pääseekin tekemään mittatilaustyötä, kun hän valitsee omaa varapresidenttiehdokastaan.
Harris saatetaan virallistaa demokraattien presidenttiehdokkaaksi jo torstaina demokraattipuolueen delegaattien virtuaaliäänestyksessä, CBS News uutisoi.
Varapresidenttiehdokasta ei tarvitse nimetä samalla kertaa, mutta viimeistään 7. elokuuta ennen Ohion osavaltion vaali-ilmoittautumisten takarajaa.
Tällä hetkellä sisäpiiritiedot kertovat Harrisin silmäilevän kolmea lupaavaa kandidaattia, Bloomberg uutisoi. The Guardianin demokraattilähteen mukaan Harris julkistaa valintansa viikon sisällä.
Huhuttu kärkikolmikko on kaikkea muuta kuin tylsää sakkia.
Mark Kelly: taistelulennot eivät riittäneet, jatkoi avaruuteen
Amerikkalaiset suhtautuvat huhutuista varapresidenttiehdokkaista kaikkein suopeimmin Arizonan senaattori Mark Kellyyn, 60. Tieto perustuu tuoreeseen mielipidemittaukseen.
Tämä ei ole ihme: jos ikinä kukaan on täyttänyt ”amerikkalaisen sankarin” mitat, niin kaiken nähnyt Kelly.
Amerikanirlantilaisten poliisien lapsi Kelly kasvoi New Jerseyssä ja valmistui meri-insinöörin ja merenkulun navigoinnin opinnoista. Tästä hän jatkoi vielä ilmailu- ja avaruustekniikan maisteriksi.
Jotta opinnot eivät käyneet tylsäksi, Kelly teki samanaikaisesti sotilasuraa taistelulentäjänä. Kelly lensi 39 taistelutehtävää lentotukialukselta vuosien 1990–1991 Persianlahden sodan aikana.
Palkittu sotilas ei kuitenkaan ollut vielä lentänyt tarpeeksi, tai ainakaan tarpeeksi korkealle. Yhdysvaltain avaruushallinto NASA valitsi Kellyn ja tämän identtisen kaksoisveljen Scott Kellyn astronauttiohjelmaan vuonna 1996.
Kelly jatkoi astronauttiuraansa vuoteen 2011 asti ja vietti sen aikana yli 54 päivää avaruudessa.
Monessa liemessä keitetty Kelly joutui samana vuonna kohtaamaan kenties vaikeimman vastoinkäymisensä, yllättävästä suunnasta.
Kelly oli mennyt naimisiin demokraattien Arizonan edustajainhuoneen jäsenen Gabrielle Giffordsin kanssa vuonna 2007.
Vuonna 2011 Giffords tapasi vaalipiiriläisiään supermarketin pihalla Arizonan Casas Adobesissa. Yhtäkkiä tapaamiseen saapunut, mielenterveysongelmista kärsinyt mies veti esiin pistooliin ja alkoi ampua.
Kuusi ihmistä kuoli ja Giffords sai pään läpi menneestä luodista aivovaurion. Giffords on tehnyt kovan työn kuntoututumisen eteen, mutta ei palaa ikinä entiselleen.
Kelly aktivoitui poliittisesti ampumisen jälkeen, eritoten aselakien kiristämisen suhteen. Vuonna 2020 Kelly valittiin senaattiin.
Poliitikkona Kelly on keskitien kulkija: hän puolustaa aborttioikeutta, mutta on varovainen vihreän siirtymän suhteen ja on muun muassa puhunut uusien öljyporauksien puolesta. Hän on kritisoinut presidentti Joe Bidenia Yhdysvaltain etelärajan ongelmien hoidosta ja kuuluttanut tiukempia rajatoimia.
Kamala Harrisille Kelly olisi järkeenkäypä valinta varapresidenttiehdokkaaksi: vanhempi valkoinen mies, sotaveteraani, maltillinen. Kenties kaikkea sitä, jota Harris tarvitsisi tasapainottaakseen ehdokkuuttaan konservatiivisemmille äänestäjille.
Josh Shapiro: julmettu juristi, muttei tahraton menneisyys
Pennsylvanian kuvernööri Josh Shapiron, 51, ura on ollut hyvin samankaltainen kuin Harrisilla: hän valmistui lakiopinnoista Georgetownin yliopistosta vuonna 2002 ja on ollut pitkään mukana politiikassa.
ABC Newsin lähteet ovat sanoneet Shapiron olevan ”ensimmäisenä jonossa varapresidenttiehdokkaaksi”.
Shapiro ansaitsi natsansa työskennellessään useille kongressin demokraattiedustajille lakiopintojen ohella. Hän lähti itse politiikkaan osavaltiotasolla ja toimi useissa tehtävissä, päätyen lopulta vuonna 2016 Pennsylvanian oikeusministeriksi.
Oikeusministerinä Shapiro ei pelännyt isoja haasteita. Hän oli mukana katolisen kirkon väitettyjen seksuaalirikosten tutkinnassa, syytti lääkeyhtiöitä maan opiaattikriisistä ja haastoi Donald Trumpin politiikkaa, muun muassa muslimien matkustuskieltoa ja vuoden 2020 vaalivilppiväitteitä.
Shapiro valittiin Pennsylvanian kuvernööriksi vuonna 2022.
Shapiro on aborttioikeuden vannoutunut puolustaja ja vastustanut kansalliskaartin käyttöä etelärajan kriisin ratkaisemisessa.
Shapiro olisi oiva lisäys Harriksen kampanjaan siinä mielessä, että hän edustaa Pennsylvanian ”maaseutuamerikkaa”, vaikkei häntä työväenluokkaan voi mitenkään laskeakaan.
Taustaltaan Shapiro on konservatiivijuutalainen, joka täysin nurinkurisesti tarkoittaa juutalaisuuden ”modernia” suuntausta. Konservatiivijuutalaiset näkevät, että Tooran ohjeita voidaan tulkita vapaasti vallitsevan kulttuurin puitteissa.
Shapiro on puolustanut Israelia sen käydessä sotaa Gazan kaistalla Hamas-terrorijärjestön iskun seurauksena. Hän on ottanut tiukasti osaa maan sisäiseen keskusteluun juutalaisten asemasta ja varoittanut antisemitismin noususta.
Tämä ei välttämättä miellytä demokraattien vasenta laitaa, joka suhtautuu hyvin kriittisesti Israelin sotatoimiin ja sionismiin.
Vanha ja palkittu sanomalehtiThe Philadelphia Inquirer nostaa Shapirosta esille toisenkin riskin: Shapiron voi mahdollisesti yhdistää seksuaalisen häirinnän peittelyyn.
Syksyllä 2023 Shapiron kuvernöörintoimisto maksoi vaivihkaa 295 000 dollaria sopiakseen tapauksen, jossa toimiston työntekijä syytti Shapiron neuvonantajaa ja läheistä liittolaista Mike Verebia seksuaalisesta häirinnästä. Verebin väitettiin lähennelleen työntekijää ja käyttäneen hänestä ja muista työtovereista sopimatonta kieltä.
Vereb erosi hallintotyöstään yllättäen kolme viikkoa sopimisen jälkeen. Shapiro ei nauti kaikkien demokraattien luottamusta: pennsylvanialaisdemokraatti Erin McClelland nosti tapahtuneen tuoreeltaan esille X-viestipalvelussa epäsuoralla, mutta varsin selvällä viestillä.
Tim Walz: aseita & kannabista
Huhutun kärkikolmikon maanläheisin poliitikko on Tim Walz, 60-vuotias Minnesotan kuvernööri.
Nebraskassa syntynyt Walz on entinen kansalliskaartin jäsen, joka teki työuransa maatalouden, teollisuuden ja koulujärjestelmän palveluksessa.
Walz on harvinaisuus siinä mielessä, että hän ei ole suoraan demokraattipuolueen jäsen.
Walz kuuluu Minnesotan demokraatti-maanviljelijä-työväenpuolueeseen (Minnesota Democratic-Farmer-Labour Party). Puolue on toinen kahdesta demokraattipuolueen ”liittolaispuolueesta”, jotka toimivat eri nimellä kuin kansallinen ”emopuolue”.
Kansanomainen Walz esiintyy usein osavaltionsa tyylin mukaisesti maastokuvioiduissa vaatteissa ja puhuu nettikommentoijien mukaan kuin ”normaali ihminen”.
Trumpia ja tämän varapresidenttiehdokas JD Vancea Walz on kuvaillut ”oudoiksi kavereiksi”.
Walz on ajanut perinteisesti konservatiivisessa osavaltiossa läpi ison läjän liberaaleja uudistuksia: maksulliset vanhempainvapaat, ilmaiset kouluruoat, kannabiksen viihdekäytön laillistamisen, aborttioikeuksien kirjaamisen osavaltion lakiin sekä aselainsäädännön tiukennuksia.
Keskitien kulkija Walzia kuvaa hyvin hänen mielipiteidensä muutokset. Vielä vuonna 2012 Yhdysvaltain mahtavin aseenkanto-oikeuksien ja asealan lobbarijärjestö NRA antoi siunauksensa kongressiehdokas Walzille.
Walz oli aseenkanto-oikeuksien ylpeä puolustaja, entinen metsästäjä ja kansalliskaartin jäsen.
Tämä muuttui vuonna 2018, kun Floridan Parklandissa mielenterveysongelmista kärsinyt 19-vuotias ampuja iski kouluun AR-15-rynnäkkökiväärin kanssa. 17 ihmistä kuoli maan historian verisimmässä kouluampumisessa.
Walz järkyttyi tapahtuneesta, tuomitsi lehtikirjoituksessa NRA:n ja alkoi ajaa tiukempia aselakeja.
Walz olisi Harrisille mainio aisapari työväenluokan äänenä ja syrjäseutuduillekin samaistuttavana hahmona.
Häntä vastaan puhuu kuitenkin se, että hän ei tule vaa’ankieliosavaltiosta, eikä näin välttämättä heilauttaisi ratkaisevia vaalikenttiä demokraattien suuntaan.