Metsähallituksen Luontopalvelujen mukaan useat löydöt ja saavutukset ovat merkittäviä luonnonsuojelun ja lajien suojelun kannalta.
Luonnonsuojelualueiden eliölajajeja kartoittaville Metsähallituksen Luontopalveluiden asiantuntijoille viime vuosi oli rohkaiseva.
Lajitöissä tehtiin peruslöytöjä, mutta myös suuria onnistumisia, kun löytöjen joukossa oli muutamia hyvin harvinaisiakin lajeja.
Metsähallituksen Luontopalvelujen erityisvastuulajeja ovat saimaannorppa, naali, maakotka, tunturihaukka ja muuttohaukka. Metsähallituksella on merkittävä rooli myös muun muassa kiljuhanhen ja raakun sekä tuhansien tuntemattomampien lajien suojelussa.
– Vuodessa kertyneiden lajihavaintojen määrä on hengästyttävä. Tätä havainnollistaa Sallan kansallispuistossa järjestetty Bioblitz-tapahtuma, jossa lajiasiantuntijat löysivät yhden vuorokauden aikana yli 600 lajia, joista ei ollut kirjattuna aikaisempia havaintoja puiston alueelta, kertoo tiedotteessa Luontopalvelujen erityisasiantuntija Kaisa Junninen.
Merkittävien saavutusten joukkoon kuuluu muun muassa se, että ensimmäistä kertaa saimaannorppa onnistuttiin kuntouttamaan ja vapauttamaan takaisin luontoon.
Naalin pesäpaikkojen tarkastaminen tuotti sekin tulosta, sillä Fennoskandiassa todettiin kaikkiaan 139 naalipentuetta – joista Suomessa kolme – mikä on merkittävä määrä.
Tunturihaukka pesi keinopesään
Tunturihaukka onnistui ensimmäistä kertaa maailmassa pesimään sille rakennetussa pesäpöntössä. Maakotkan pesintätulos oli kahden hyvän vuoden jälkeen keskinkertainen ja merikotkan viimevuotisen heikomman vuoden jälkeen hyvä.
Kiljuhanhia havaittiin kevätmuutolla Siikajoen levähdysalueella yhteensä 137 yksilöä, mikä on suurin havaintomäärä 40 vuoden tarkkailuhistorian aikana.
Harvinaisten löytöjen joukkoon kirjattiin viime vuonna muun muassa sammalia. Erittäin uhanalainen nallikkasammal löytyi Kuusiston linnanraunioista, ja mysteerinen rutakaulasammal Pohjois-Savon Rautavaaralta.
Erittäin uhanalaiselle piirtosammalelle löytyi uusi esiintymä Kittilän Taljavaarasta ja Lapissa erittäin uhanalainen tunturitöppösammal löytyi Käsivarresta.