lauantai, 18 toukokuun

Jyväskylän yliopisto kaavailee muutoksia espanjan opetukseen, mikä on herättänyt arvostelua niin opiskelijoissa kuin Suomen kieltenopettajien liitossa.

Jyväskylän yliopiston humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta aikoo esittää espanjan kielen perus- ja aineopintojen lakkauttamista.

Jos suunnitelma etenee, yliopistossa ei voisi enää saada pätevyyttä toimia espanjan kielen opettajana.

Jyväskylän yliopistossa ei ole erillistä espanjan tutkinto-ohjelmaa, vaan kieltä voi opiskella valinnaisina opintoina.

Tiedekunnan dekaani Mika Lähteenmäen mukaan yliopisto tarjoaa opetusta tällä hetkellä kahdessa paikassa: monikielisen akateemisen viestinnän keskus Movissa sekä kieli- ja viestintätieteiden laitoksessa. Tiedekunta haluaa luopua opetuksen tarjoamisesta jälkimmäisessä, eli jatkossa espanjaa voisi opiskella ainoastaan Movissa.

Suomen kieltenopettajien liitto Sukol on kritisoinut asiaa. Liiton mukaan päätös osoittaa irrallisuutta alueen omasta koulutustarjonnasta, koska Jyväskylän peruskouluissa ja lukioissa espanja on suosittu oppiaine.

Jyväskylän kaupunki tiedotti helmikuussa 15 alkavasta espanjan opetusryhmästä kaupungin peruskouluissa.

Lähteenmäen mukaan suosio ei näy yliopistossa. Hän kertoo, että vuosittain vain noin kaksi tai kolme opiskelijaa on suorittanut espanjan opettajaksi pätevöittävän aineopintokokonaisuuden.

Sen sijaan Movissa suosio on suurta. Lähteenmäki arvelee, että opiskelijat kaipaavat toiminnalliseen kielitaitoon tähtäävää opetusta, jota Movi tarjoaa.

Sukolin puheenjohtaja Outi Vilkunan mukaan espanjan opetuksen tila korkeakoulujen kieliaineena on kriittinen: yksikin pois joukosta on liikaa, varsinkin kun se on alueelta, joka palvelisi eteläistä, itäistä ja keskistä Suomea.

Hän kertoo kuulleensa, että esimerkiksi Turussa espanjan opetusta on jouduttu karsimaan jo perusasteella.

– Jos olemme tilanteessa, että pätevien opettajien puutteen takia ei voi alueellisesti tarjota opetusta, johon olisi tulijoita, kyllähän tähän pitää herätä, sanoo Vilkuna.

Adressi kerännyt satoja allekirjoituksia

Jyväskylän yliopiston opiskelijat järjestivät perjantaina mielenosoituksen espanjan kielen puolesta. Paikalla oli noin 30 ihmistä.

Kieltenopiskelija Janne Ruotsalainen uskoo, että muutos tulisi vähentämään ihmisten kiinnostusta hakeutua Jyväskylän yliopistoon.

Romaanisen filologian ainejärjestö Astérixin puheenjohtaja Sadetta Kuusisto toivoo, että yliopisto pohtisi päätöksen seurauksia. Jos opetus loppuu, Jyväskylästä ei valmistu espanjan kielen opettajia.

– Kielten osaajia tarvitaan tulevaisuudessa, sanoo Kuusisto.

Opiskelijat ovat tehneet asiasta nettiadressin, johon oli perjantai-iltana kertynyt lähes tuhat allekirjoitusta. Kieltenopiskelija Lotta Leinamon mukaan he aikovat luovuttaa adressin yliopiston johdolle ennen tiedekuntaneuvoston kokousta 22. toukokuuta.

– Toivon, että mielenilmaus ja adressi osoittavat miten tärkeitä espanjan kielen opinnot ovat meille opiskelijoille, sanoo Janne Ruotsalainen.

Dekaani Mika Lähteenmäen mukaan resurssit ovat niukat, ja säästöjä pitää tehdä. Sen vuoksi tiedekunnassa on katsottu, että espanjan kielen perus- ja aineopetuksesta on järkevää luopua.

Lopullisen päätöksen espanjan kielen kohtalosta tekee yliopiston rehtori. Jos opetuksesta aiotaan luopua, asiassa on vuoden siirtymäkausi.

Jaa.
Exit mobile version