lauantai, 18 toukokuun

Europarlamentaarikot Teuvo Hakkarainen ja Heidi Hautala nähdään Yle Perjantain vieraana keskustelemassa edesottamuksistaan ja urotöistään EU:ssa.

Kun Teuvo Hakkaraista pyydettiin muutamaa viikkoa aiemmin vieraaksi Yle Perjantain jaksoon Oma kansa ensiksi?, näytti vahvasti siltä, että Hakkaraisen tie europarlamentaarikkona on päättymässä.

Oma puolue Perussuomalaiset ei kelpuuttanut Hakkaraista ehdolle kesäkuussa koittaviin eurovaaleihin. Syyksi Hakkaraiselle kerrottiin ”puolueenvastainen toiminta”.

Hakkarainen on yhä perussuomalaisten jäsen. Hakkarainen pitää itseään edelleen läpikotaisin perussuomalaisena. Perussuomalaisuuden näkee Hakkaraisen mukaan hänen kohdallaan jo naamasta.

– Aiotaanko sinut erottaa puolueesta? Sean Ricks kysyy Hakkaraiselta haastattelussa.

– Todennäköisesti. Puolueenvastainen toiminta riittää erottamisen syyksi. Ei ole tähän päivään mennessä kerrottu, mihin se viittaa, Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen ilmoitti yllättäen tiistaina, että lähtee kuin lähteekin ehdolle eurovaaleihin. Vapauden liiton Ossi Tiihonen soitti Hakkaraiselle ja tarjosi ehdokkuutta heidän listoiltaan.

– Kuinka hyvin sinä tunnet Vapauden liiton? Ricks kysyy.

– En minä kovin hyvin tunne. Se liittyminen tapahtui niin viime tingassa. Sanoin, että jos vielä kerkiää, niin mennään. En ole sen enempää tutustunut ohjelmaan. Olen sitoutumaton ehdokas.

”Äärioikeisto nousee”

Hakkarainen on aiemmin kertonut tunteneensa itsensä kädettömäksi Euroopan parlamentissa. 2019 hän liittyi parlamentin ID-ryhmään, johon viitataan useimmiten äärioikeistolaisena ryhmänä.

Tälle ryhmälle ei myönnetty puheenjohtajuuksia, ja vaikuttamismahdollisuudet olivat Hakkaraisen mukaan muutoinkin vähäiset. Vuosi sitten Hakkarainen erosi ID-ryhmästä ja liittyi konservatiiviseen ECR-ryhmään.

Selvityksen mukaan Hakkarainen on ollut kaudellaan suomalaismepeistä epäaktiivisin. Suomen EU-eroa hän kannattaa edelleen.

Jos Hakkarainen tulisi valituksi uudestaan europarlamentaarikoksi, hän hoitaisi työtään “sikäli kuin pystyy”.

– Seuraavissa vaaleissa ECR-ryhmä tulee olemaan ehkä kolmanneksi suurin ryhmä, kun tämä niin sanottu äärioikeisto nousee. Kun sinne pääsee sisälle, siellä pystyy vaikuttamaan. Eivät ne voi noin suurta ryhmää heittää syrjään, kuten ID:lle tehtiin, Hakkarainen ennustaa.

Jos Hakkarainen puolestaan jää tällä kertaa rannalle Euroopan parlamentista, viitasaarelainen sahayrittäjä ei siitä ole moksiskaan.

– Lähden tekemään sellaisia hommia, mitä osaan tehdä paremmin. Näillä käsillä osaan tehdä paremmin töitä kuin suulla.

Heidi Hautala päättää pitkän uransa meppinä

Yle Perjantain jakson toisena vieraana nähdään Heidi Hautala, jonka 20-vuotinen taival Euroopan parlamentissa päättyy tähän kevääseen.

– Kaikki hyvät jutut loppuvat aikanaan. Olen saanut tehdä siellä niin paljon tullakseni pienestä maasta ja pienemmästä ryhmästä. En sen parempaa olisi voinut kuvitella. Nyt on just hyvä hetki lähteä.

Hautala ja Hakkarainen keskustelevat vierekkäin sohvalla. Yllättäen löytyy yksi asia, josta he ovat samaa mieltä.

– Vapaa kauppa ja sisämarkkinat ovat olleet EU:n pyhä lehmä. Saksa ja Ranska tukevat omaa valtiotaan melkein 4000 miljardilla, ja se on kielletty EU:n säännöissä. Miten käy pienelle Suomelle tällaisessa porukassa, joka toimii omia sääntöjään vastaan ja suomalaiset eivät sitä tee? Hakkarainen kysyy.

– Sääntöjä vastaan ei ole toimittu, mutta on lievennetty valtiontukisääntöjä, jolloin isot maat ovat päässeet niskan päälle. Kaikki suomalaiset kaikissa puolueissa ovat varmasti sitä mieltä, että pitäisi palata takaisin valtiontukisääntöihin, että isot maat eivät voi syytää rahaa yritystensä tukemiseen, Hautala toteaa.

Katso koko Perjantain jakso Oma kansa ensiksi? perjantaina 3.5. kello 21.05 Yle TV1:llä tai heti Areenassa:

Jaa.
Exit mobile version