lauantai, 18 toukokuun

Yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaja joutuu odottamaan rekisteröintipäätöstä tällä hetkellä jopa kolme kuukautta.

Yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajien rekisteröintihakemusten käsittely on ruuhkautunut. Soteri-nimisen rekisterin jono on vain kasvanut alkuvuodesta, jolloin se avattiin.

Yrittäjä joutuu odottamaan rekisteröintipäätöstä tällä hetkellä jopa kolme kuukautta.

Helmikuun lopussa käsittelyjonossa oli noin 2 950 hakemusta. Valviran ylijohtaja Markus Henrikssonin mukaan huhtikuun loppuun mennessä jono on kasvanut noin tuhannella hakemuksella.

Henriksson kertoo, että osa käyttäjistä on lähettänyt vahingossa hakemuksen useamman kerran. Tällaisia duplikaatteja hakemuksista on hänen arvionsa mukaan noin 10 prosenttia.

Rekisteröintejä on vuoden alusta huhtikuun 29. päivään mennessä tehty yhteensä 2 928 kappaletta.

Rekisteriä suunniteltiin vuosi

Palveluntuottajien rekisteröinti ja soteri-rekisteri perustuvat vuoden alussa voimaan tulleeseen sote-valvontalakiin.

Aiemmin yrittäjät saivat aloittaa toimintansa pelkällä ilmoituksella aluehallintovirastoon. Nyt heidän on odotettava viranomaisen myönteistä rekisteröintipäätöstä ennen toiminnan aloittamista.

Sote-alan yrityksiin lukeutuvat lääkäri- ja hoivapalveluiden lisäksi esimerkiksi fysioterapia- ja kuntoutuspalvelut, mielenterveyspalvelut sekä optikot. Henrikssonin tiedossa on, että rekisteröintiä odotellessa jotkut ovat jatkaneet työtään julkisella sektorilla.

Keskeinen syy tilanteen syntymiselle on Henrikssonin mukaan se, että soteri-rekisterin rakentamiselle oli erittäin tiukka aikataulu, noin yksi vuosi.

– Ohjeistuksessamme on ollut parannettavaa ja järjestelmässä kehitettävää. Teemme jatkuvasti työtä, jotta saisimme jonotilannetta parannettua.

Valvirassa on sijoitettu lisäresursseja rekisterikorjauksin ja rekisteröintiin.

Rekisteröintejä tehdään kuudessa aluehallintovirastossa ja Valvirassa. Valvirassa käsitellään ne hakemukset, jotka koskevat usean avin alueella tapahtuvaa palvelutuotantoa.

Käsittelyajat vaihtelevat aluehallintovirastoittain.

Yrittäjät pulassa

Etelä-Savon yrittäjien aluejohtajan Heidi Loukiaisen mukaan tilanne on yrittäjille erittäin haastava. Esimerkiksi kilpailutukset ja hakemukset palveluseteli-toimijoiksi seisovat rekisteröinnin venyessä.

– Se, että järjestelmät eivät ole valmiina käyttöön, ei ole yrittäjien syy, Loukiainen toteaa.

Hän ihmettelee, miksi keskeneräinen järjestelmä otetaan tiukalla aikataululla käyttöön ilman normaalin toiminnan mahdollistavaa siirtymää.

Jaa.
Exit mobile version