lauantai, 18 toukokuun

Etelä-Suomen lämmennyt sää on saanut monen kesäiselle mielelle, mutta tuleva viikko tuo Suomeen uuden takatalven.

Eteläisessä Suomessa on ollut lauantaina kesäisiä lämpötiloja, paikoin jopa lähes 20 astetta. Itään ja pohjoiseen on kuitenkin jo virrannut kylmempiä ilmoja, ja Lapissa on jääty yleisesti vain pariin lämpöasteeseen.

Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että kylmä ilmamassa tulee valumaan etelää kohti ensi yön ja huomisen aikana, ja tulevalla viikolla sää ottaa taas askeleen kohti talvea.

– Huomenna päivälämpötilat jäävät etelässäkin alle 15 asteen ja muualla maassa selvästi alle 10 asteen lukemiin. Pohjoisessa jäädään nollan tienoille, Huutonen kertoo.

Yöpakkasia ja poutaa

Ensi viikosta on tulossa kokonaisuudessaan kolea ja vuodenaikaan nähden kylmä. Huutonen kertoo, että ensi viikon lämpötila on noin seitsemän astetta kylmempää kuin tyypillisesti.

Etelä-Suomen päivälämpötilat jäävät yleisesti 10 asteen tienoille tai sen alapuolelle. Keski-Suomessa ollaan 5 asteen tienoilla päivälämpötiloissa ja pohjoisessa lähellä nollaa, ehkä vain hieman plussan puolella.

Yöpakkasia voi esiintyä ihan eteläistä Suomea myöten.

– Tässä varmaan moni on hötkyillyt ja ostanut puutarhaan kukkia. Varmaan ainakin kylmän arimpia pitää suojata tai nostella sisälle, Huutonen neuvoo.

Alkuviikosta sää on pääsääntöisesti kuitenkin poutainen, eikä suurempia sateita ole luvassa. Tiistaina voi tulla paikallisia sadekuuroja.

– Määrät ovat pieniä, mutta jos sieltä jotain alas tulee, niin se voi olla räntää ihan Etelä-Suomea myöten.

Maa voi olla valkea etelässäkin

Keskiviikosta eteenpäin sää muuttuu epävakaisemmaksi. Loppuviikko tuo kylmää ilmaa ja sateita eri puolelle Suomea.

Matti Huutosen mukaan sateet voivat olla Etelä-Suomea myöten loppuviikosta räntää tai lunta.

– Ei tiedä, kuinka paljon sitä kertyy lopulta maahan asti. Maaperässä on kuitenkin jo lämpöä ja aurinko paistaa päivisin ja sulattaa lunta pois. Mutta kyllä siinä maa voi olla jossain kohtaa valkoisena loppuviikosta ihan etelässäkin. Talven ystäville hyviä uutisia.

Autoa kannattaa loppuviikosta ajaa talvirenkailla. Tulevaa viikkoa voi luultavasti kutsua takatalveksi, Huutonen arvioi.

– Riippuu miten se räntä- ja lumisade nyt realisoituu. Mutta kyllä tässä vahvasti takatalven merkkejä on ilmassa, yöpakkasia ja räntäsateita. Tämä kesä ei oikein nyt harpo eteenpäin tässä.

Ylen sääsivun löydät täältä.

Jaa.
Exit mobile version