sunnuntai, 12 toukokuun

Venäjä ja Kiina urkkivat tietoja ja palkkaavat kätyreitä Saksassa. ”On ironista, että saksalaiset eivät ole ymmärtäneet tätä aiemmin”, Ylen haastattelema tutkija sanoo.

BERLIINI Vakoojat ovat palanneet Berliiniin.

Pari viikkoa sitten jäi kiinni kaksi Venäjän hyväksi urkkinutta saksanvenäläistä, jotka pyrkivät sabotoimaan Ukrainalle annettavaa avustusta. Tiistaina kolme Saksan kansalaista pidätettiin, koska heidän uskotaan vuotaneen Kiinalle tietoja Saksan sotateknologiasta.

Laitaoikeistopuolue AfD:n kärkiehdokas ja EU-parlamentin jäsen Maximilian Krah on puolestaan aiemmin ollut syynissä Venäjältä ja Kiinasta peräisin olevan rahoituksen vuoksi.

Tällä viikolla poliisi pidätti Krahin avustajan, jota epäillään vakoilusta Kiinalle. Avustajan epäillään vuotaneen EU-parlamentissa käytyjä keskusteluja Kiinan tiedustelupalvelulle sekä vakoilleen kiinalaisia opposition edustajia Saksassa.

Autoritääristen valtioiden vakoilu, vaikuttamisyritykset ja propaganda kiihtyvät Euroopassa.

Miksi juuri Saksa?

Saksa on Euroopan talouden ja politiikan raskassarjalainen, ja siksi se on autoritääristen valtioiden mielenkiinnon polttopisteessä. Näin arvioi tunnettu politiikan tutkija ja kommentaattori Albrecht von Lucke.

Kiina ja Venäjä pyrkivät hankkimaan arkaluontoisia tietoja sekä hallinnon sisältä että teollisuuspiireistä.

Disinformaatio kukoistaa sosiaalisessa mediassa ja yritykset raportoivat haitallisista kyberhyökkäyksistä säännöllisesti. Tarkoitus on sekä horjuttaa Saksan demokratiaa, vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen että hankkia esimerkiksi aseteollisuussalaisuuksia.

– Voisi sanoa, että Saksa on vihdoin heräämässä tähän. Maan on ymmärrettävä, että muut valtiot, erityisesti Kiina ja Venäjä, ovat jo pitkään käyneet hybridisotaa Saksaa vastaan, von Lucke sanoo.

Saksalaiset eivät pitkään ymmärtäneet ilmiön olemassaoloa. Näihin päiviin asti he ovat kuvitelleet elävänsä rautaesiripun murtumisen jälkeistä aikaa.

Maa on siis ollut helppo kohde. Saksan kautta voi vaikuttaa muihinkin.

– Venäjän ja Kiinan agentteja on soluttautuneena maassa, ja joidenkin tarkoitus todella on horjuttaa Saksan demokratiaa, von Lucke selittää.

Jos onnistuu vahingoittamaan Saksaa, horjuttaa myös koko Euroopan yhtenäisyyttä. Von Lucke muistuttaa, että Putin on kertonut koko ajan olevansa sodassa lännen kanssa.

– Se tarkoittaa tietenkin myös Saksaa. Ironista on, että saksalaiset eivät ymmärtäneet tätä puolta pitkään aikaan.

Mitä seurauksia paljastuksilla on?

Erityisesti äärioikeiston AfD-puolueen asema käy tukalaksi eurovaalien alla, koska sen kärkiehdokasta Maximilian Krahia syytettiin jo aikaisemmin varojen hankkimisesta Pekingistä ja Moskovasta.

Tilanne on puolueelle tutkijan mukaan kohtalokas kahdesta syystä.

– Ensinnäkin AfD on nyt osoittautunut puolueeksi, joka ei tee politiikkaa Saksan puolesta. Sen kaksi suosituinta eurovaalien ehdokasta pyrkii tekemään politiikkaa pikemminkin diktatuurien eli Kiinan ja Venäjän puolesta, von Lucke sanoo.

Toinen ongelma AfD:n johdolle on nyt von Lucken mielestä se, että puolueen itsestään rakentama ”illuusio” on romahtamassa.

– AfD on halunnut luoda äänestäjille kuvaa, että se on oikea demokraattinen puolue Yhdysvaltojen sätkynukkeja vastaan, ​​ja että elämme nykyisin vain näennäisdemokratiassa. Tämä illuusio AfD:stä demokraatteina on romahtamassa.

AfD johtaa eurovaalien gallupeja. Krahia syytetään lahjusten vastaanottamisesta suoraan Kremlin vallassa olevalta tiedotusvälineeltä.

Nyt Saksassa kysytään, kenen puolesta AfD tekee politiikkaa.

– AfD:n ongelma koko Saksan kannalta on nyt paljastunut. Äänestäjät kysyvät, tekeekö puolue politiikkaa Saksan vai oman taloudellisen hyötynsä ja jopa diktatuurien puolesta, von Lucke sanoo.

Miten äänestäjät reagoivat?

Muut Saksan liittopäivien puolueet ovat pyytäneet AfD:ltä selvitystä varojensa lähteistä. EU-parlamentti vaati torstaina EU:n ja jäsenmaiden poliittista johtoa puuttumaan tilanteeseen ”ripeästi ja päättäväisesti” eurovaalien alla.

Liittokansleri Olaf Scholz sanoo olevansa asiasta erittäin huolissaan.

AfD ei aio poistaa epäiltyjä ehdokkaitaan eurovaalien listoilta.

– AfD:lle näillä vakooja- ja rahoituskysymyksillä ei ole merkitystä, koska useimmat puolueen äänestäjät eivät oikeastaan ​​piittaa diktatuurikysymyksestä tai yksinvaltaisista ajatuksista, von Lucke sanoo.

Jaa.
Exit mobile version