lauantai, 18 toukokuun

Osa Psykoterapiakeskus Vastaamon entisistä potilaista sai vasta hiljattain tietää olevansa tietomurron uhreja.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhrien on yhä mahdollista vaatia tapauksessa korvauksia.

Uhreja edustava juristi Jenni Raiskio kertoo, että vaikka Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi tiistaina Aleksanteri Kivimäen kuudeksi vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi vankeuteen, korvausvaatimusten käsittely on yhä käynnissä.

– Tuomio ei vaikuta uhrien korvausvaatimusten käsittelyyn, olisi se ollut mikä tahansa. Tämä menee omaa rataansa ja me jatkamme työtämme. Olemme uskossa, että Kivimäki valittaa tuomiostaan, joten rikosprosessin asianomistajilla on siihen asti aikaa toimittaa vaatimuksensa käräjäoikeudelle.

Kivimäki tuomittiin muun muassa törkeästä tietomurrosta ja tuhansista törkeän kiristyksen yrityksistä. Tuomio ei ole lainvoimainen ja Kivimäki haluaa valittaa siitä hovioikeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan Kivimäki tunkeutui Vastaamon tietojärjestelmään, latasi sieltä potilastietokannan ja julkaisi myöhemmin yhteensä noin 33 000 ihmisen tiedot. Uhreista 24 000 teki rikosilmoituksen.

Osa sai vasta äskettäin tietää olevansa uhri

Osa Vastaamon entisistä potilaista sai vasta äskettäin tietää olevansa tietomurron uhreja, sillä jotkut uhreista eivät olleet huomanneet kiristysviestiä tai eivät olleet ymmärtäneet, mihin se liittyy.

Syyttäjälaitos lähetti hiljattain kirjeen niille, joille tietomurron tekijä oli syksyllä 2020 lähettänyt sähköpostitse kiristysviestin, mutta jotka eivät olleet tehneet asiasta rikosilmoitusta. Tällaisia henkilöitä on noin 9 600.

– Myös heillä on mahdollisuus vaatia korvauksia tässä asiassa, painottaa Jenni Raiskio.

Tapauksen tutkinta ja oikeudenkäynti ehtivät kestää yhteensä kolme ja puoli vuotta. Raiskio on ollut edustamassa lähes kolmeatuhatta uhria.

– Olemme sopineet jo huomattavan määrän asiakkaidemme korvausvaatimuksista Kivimäen asianajajan kanssa. Ne vaatimukset ovat salaisia, mutta puhutaan tuhansista euroista. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että maksaja on Valtiokonttori, joka soveltaa rikosvahinkolakia. Siinä on omat puitteensa, mitä määriä mistäkin rikoksesta voi maksaa.

Raiskion mukaan juristit ovat pitäneet palavereita Valtiokonttorin kanssa liittyen siihen, kuinka korvauskäsittelyt saataisiin sujuviksi ja aloitettua mahdollisimman pian.

– Toiveissamme on, että se alkaisi syksyllä, mutta mitään lukkoon lyötyä ei ole.

Raiskion mukaan uhrit ovat olleet helpottuneita tuomiosta ja siitä, että korvauksista on jo pystytty sopimaan ja asia on siirtymässä Valtiokonttoriin.

– Nämä ovat sellaisia asioita, joista toivottavasti alkaa lopullinen paraneminen. Näin he ovat ainakin itse minulle sanoneet.

Raiskio kertoo, että asianomistajia ilmaantuu koko ajan lisää. Hänellä on viesti myös uhreille, jotka eivät tällä hetkellä ole prosessissa mukana.

– Kaikilla on vielä mahdollisuus vaatia korvauksia tässä asiassa. Kukaan ole menettänyt oikeuksiaan, vaikka tähän mennessä ei olisi asiaan reagoinut.

Juristi Jenni Raiskio kertoo videolla, että tietomurron seuraukset ovat olleet vakavia:

Jaa.
Exit mobile version