Ympäristöjärjestön mukaan Suomen hallituksen esittämät tiukat kriteerit vanhojen metsien tunnistamiseksi vaikuttavat tarkoitushakuisilta.
Ympäristöjärjestö WWF:n tuoreen raportin mukaan suurin osa Suomen ja Ruotsin vanhoista metsistä uhkaa jäädä suojelematta.
EU:n jäljellä olevista vanhoista ja luonnontilaisista metsistä valtaosa on Ruotsissa, Suomessa ja entisen itäblokin maissa. WWF:n mukaan EU:n vanhojen ja luonnontilaisten metsien suojelu lepää merkittävästi Suomen ja Ruotsin harteilla.
Suomi on yhdessä muiden EU-maiden kanssa linjannut EU:n biodiversiteettistrategiassa, että jäljellä olevat vanhat metsät tulisi suojella.
Järjestö kehottaa raportissaan Suomea muun muassa suojelemaan kaikki tiedossa olevat valtion omistamat vanhat metsät ja kartoittamaan yksityisessä omistuksessa olevien vanhojen metsien tilanteen.
”Pelaavat metsäteollisuuden pussiin”
Nykyiseen Suomen hallitusohjelmaan on nostettu jäljellä olevien valtion vanhojen metsien suojelu. WWF:n mukaan hallitus on kuitenkin esittänyt niin tiukkoja kriteereitä vanhojen metsien tunnistamiseksi, että suurin osa näistä metsistä uhkaa jäädä suojelematta.
WWF:n johtavan metsäasiantuntijan Mai Suomisen mukaan vanhojen metsien määrittelyssä tulisi käyttää tutkittuun tietoon perustuvia kriteereitä.
– Hallituksen esittämät kriteerit näyttävät olevan tarkoitushakuiset ja pelaavat metsäteollisuuden pussiin puunsaannin varmistamiseksi, kertoo Suominen järjestön tiedotteessa.
Suomisen mukaan vaakalaudalla on myös EU:n poliittinen uskottavuus ja kansalaisten luottamus päätöksentekoon.
– Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että hallitus toteuttaa ohjelmansa kirjaukset, eikä vain ole tekevinään luonnonsuojelua. Euroopan komission tulee valvoa, että biodiversiteettistrategiaa pannaan toimeen komission ohjeiden mukaisesti, Suominen sanoo tiedotteessa.
WWF:n tuoreen raportin tarkoituksena on antaa suosituksia vanhojen metsien suojelemiseksi Suomen ja Ruotsin hallituksille, Euroopan komissiolle ja yrityssektorille.