torstai, 2 toukokuun
  • Kaksikerroksinen hostellirakennus tuhoutui tulipalossa Äkäslompolossa tiistain vastaisena yönä.
  • Raunioista on löytynyt kaksi vainajaa, toinen menehtyneistä on suomalainen. Yksi henkilö on vielä kateissa.
  • Hostellista evakuoitui omin avuin noin 30 matkailijaa. Poliisin mukaan heillä ei ole hengenvaaraa.
  • Palon syttymissyystä ei ole tietoa. Poliisi aloittaa tutkinnat, kun palopaikka on riittävästi jäähtynyt.
  • 1960-luvulla valmistunut rakennus on entinen Ylläskartano. Suomen latu vuokraa rakennusta Silver Fox-hostellille.

Äkäslompololaisen Silver Fox -hostellin raunioista on löytynyt kaksi vainajaa. Yksi henkilö on yhä kateissa. Poliisilla on tiedossa kaikki hostellissa majoittuneet henkilöt.

Rakennuksesta pelastautuneilla ihmisillä ei poliisin mukaan ole hengenvaaraa.

Poliisi on puhuttanut hostellissa majoittuneita ihmisiä ja henkilökuntaa. Majoittuneet ovat pääosin keskieurooppalaisia turisteja. Joukossa on Ylen tietojen mukaan myös neljä suomalaista.

Syttymissyytä ei vielä tiedetä

Hostelli tuhoutui palossa täysin. Lapin pelastuslaitokselta saadun tiedon mukaan palo on saatu pääosin sammumaan. Poliisi kertoi tiistai-iltana, että se on päässyt aloittamaan teknisen tutkinnan.

Poliisi tutkii asiaa sekä palonsyyn että kuolemansyyn tutkintana. Tässä vaiheessa poliisi ei kykene sanomaan, onko asiassa syytä epäillä rikosta.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tulee käynnistämään asiasta tutkinnan.

Poliisi pyytää paikalla olleita ja kuvia ottaneita kansalaisia lähettämään ne poliisille. Kuvat tulee tallentaa poliisin ulkoiselle tallennusalustalle. Lisäksi poliisi on julistanut alueelle lentokiellon.

Pelastautuneet eurooppalaisia ja suomalaisia

Päivystävä palomestari Tuomas Korhonen kertoi aamulla, että hostelliin majoittuneet olivat itse evakuoituneet rakennuksesta.

Hostellissa on yhteensä 36 vuodepaikkaa, ja sieltä evakuoitui kolmisenkymmentä henkilöä.

Matkailijat ovat eurooppalaisia, muun muassa Italiasta, Hollannista, Sveitsistä ja Saksasta. Hostellissa majoittui myös neljä suomalaista, kertoo Lapin hyvinvointialueen sosiaalityön pohjoisen palvelualueen vastuuyksikköjohtaja Suvi Seikkula.

Pelastuslaitos sai palosta hälytyksen hieman puolen yön jälkeen. Ensimmäinen sammutusyksikkö oli paikalla 15 minuutin kuluttua hälytyksestä. Viranomaisten saapuessa paikallen hirsirakennus oli täyden palon vaiheessa ja osittain jo sortunut. Kohteessa on ollut yksiköitä Kolarista, Äkäslompolosta, Muoniosta ja Sirkasta.

Pääset katsomaan kuvia isompana klikkaamalla kuvaa.

Evakuoituneille annetaan kriisiapua

Lapin hyvinvointialueen sosiaalityöntekijät ovat järjestäneet hostellissa asuneille majoituspaikkoja alueelta.

Suvi Seikkula Lapin hyvinvointialueelta kertoo, että hostellista evakuoituneet matkustajat menivät aluksi viereiseen mökkiin lämmittelemään.

– Pian saimme heille huoneet läheisistä majoitusliikkeistä.

Hostellin asukkaista suurin osa on ulkomaalaisia ja sosiaalityöntekijät ovat selvitelleet matkanjärjestäjien kanssa, miten ikävän käänteen saanut matka nyt jatkuu.

– Osalla lomapäiviä on vielä jäljellä, mutta matkanjärjestäjät yrittävät järjestää aikaisempaa kotiinpaluuta.

Tämän päivän aikana sosiaalityöntekijät mahdollisesti yhteistyössä SPR:n kanssa alkavat selvittää, minkälaisia vaatteita tai tarvikkeita matkalaiset tarvitsevat.

– Heille voidaan antaa myös psykososiaalista apua.

Rakennus on entinen Ylläskartano

Kun Yle Lapin visuaalinen journalisti Juuso Stoor saapui aamulla puoli kahdeksalta palopaikalle, nousivat sieltä vielä ilmiliekit.

– Ainoastaan savupiippu näkyi liekkien keskeltä, Stoor kuvailee.

Yhdeksän jälkeen liekit oli saatu taltutettua, ja maantasalle palaneesta rakennuksesta nousi vankkaa savua.

Hirsirakenteinen hostelli sijaitsee mäen päällä. Stoorin mukaan sammutusvettä oli valunut mäkeä pitkin myös alas Lompolontielle ja jäätynyt.

Aamulla kuuden aikaan sammutustyöt olivat yhä täydessä käynnissä. Kahdeksan aikaan pelastuslaitokselta kerrottiin, että hostelli on tuhoutunut, ja sammutustyöt jatkuvat vielä.

Puhelimitse tavoitettu Silver Fox -hostellin omistaja ei aamuyöllä halunnut kommentoida tapausta Ylelle.

Hostellissa on kaksi dormia eli makuusalia, joista toisessa voi majoittua kuusi ja toisessa kahdeksan henkilöä. Lisäksi hostellissa on kolme kahden hengen, kaksi yhden hengen ja kaksi neljän hengen huonetta.

Suomen Latu omistaa rakennuksen edelleen

Tulipalouutinen oli shokki myös Suomen Ladun viestintä- ja markkinointipäällikkö Panu Könöselle.

Järjestö omistaa Ylläskartanon, ja on vuokrannut sitä eri yrityksille, nyt Silver Foxille. Aiemmin Ylläskartanon tiloissa on toiminut myös Seven Fells -hostelli, joka palkittiin maailmalla.

Kuertunturin tuntumassa, aivan hiihtoladun varressa sijaitseva Ylläskartano on Tornion matkailuyhdistyksen 1960-luvulla tekemä rakennus, jonka Suomen Latu osti vuonna 1981.

– Tätä ennen Suomen Latu vuokrasi rakennusta koulutuskäyttöön.

Rakennuksen pihapiirissä on myös kaksi mökkiä ja sauna.

Uutista päivitetty kello 20.09 poliisin uusilla tiedoilla. Kuolleita on ainakin kaksi.

Jaa.
Exit mobile version