lauantai, 4 toukokuun

Appelsiinimehun hinta on noussut jopa useita kymmeniä prosentteja vuodessa. Appelsiinimehun raaka-aineiden saatavuuden ongelmat näkyvät nyt hinnoissa kauppojen hyllyillä.

Appelsiinimehujen hinnat ovat nousseet jopa kymmeniä prosentteja vuodessa.

Emmi Siljamäki,

Miina Väisänen

Appelsiinimehun hinta on noussut rajusti vuoden aikana Keskon ja S-ryhmän kaupoissa.

Keskon päivittäistavarakaupan osto- ja myyntijohtaja Janne Vuorisen mukaan voidaan puhua jopa kymmenien prosenttien hinnannoususta tuotteesta riippuen. Erityisesti kauppojen kylmähyllyiltä löytyvien arvokkaampien appelsiinimehujen hinnat ovat nousseet.

S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Juhani Haaran mukaan appelsiinimehun hinnan nousu ei näy hevi-osastolla myytävien appelsiinien hinnoissa, koska kyseessä on eri lajike. Kuva: Markku Rantala / Yle

– Kun puhutaan raaka-aineiden hinnannoususta, niin euromääräisesti se on suurempaa arvokkaimmissa tuotteissa. Kaikkien appelsiinimehujen hinnat ovat kuitenkin nousseet.

Eniten Keskon kaupoista ostetaan Vuorisen mukaan Pirkan ja Valion sekä Brazil-merkin appelsiinimehua. Nyt osa kuluttajista on kuitenkin vaihtanut suosikkimehunsa edullisempiin tuotteisiin.

– Moni asiakas on siirtynyt edullisempiin tuotteisiin ja vaihtanut appelsiinimehun omenamehuun.

Syynä kuivuus ja kasvitaudit

Vuorisen mukaan appelsiinimehun nopea hinnannousu on seurausta Etelä-Amerikkaa vaivanneesta kuivuudesta ja kasvitaudeista. Iso osa appelsiinimehuissa käytetyistä hedelmistä tuotetaan Etelä-Amerikassa.

– Raaka-aineista on maailmanlaajuinen pula eli appelsiineja ei ole kasvanut riittävästi, ja se on vaikuttanut raaka-aineena mehussa käytettävien appelsiinien hintoihin.

”Appelsiinimehussa raaka-aineena käytettävän appelsiinin sato on ollut määrällisesti ja laadullisesti heikko viime syksynä”, Juhani Haara kertoo. Kuva: Joni Tammela / Yle

Myös brittiläinen uutistoimisto Reuters uutisoi viime vuoden lopulla sääolojen ja sitruspuiden bakteeritautien heikentäneen appelsiinisatoa sen tärkeimmissä tuottajamaissa Meksikossa, Yhdysvalloissa ja Brasiliassa. Myös Floridaa koetelleet hurrikaanit ovat osaltaan vaikuttaneet appelsiinimehun tuotantoon globaalisti.

Hinta noussut jopa yli 50 prosenttia

Helsingin Pasilassa sijaitsevassa K-Supermarket Triplassa appelsiinimehun hinta nousi tammikuussa tuotteesta riippuen jopa yli 50 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Raaka-aineiden osuus hinnasta on kaikkein suurin vaikuttava tekijä, kertoo K-Supermarket Triplan kauppias Petri Miettinen.

Kauppias Petri Miettinen kertoo, että Valion ja Pirkan appelsiinimehut ovat asiakkaiden suosiossa. Kuva: Joni Tammela / Yle

Kaikkein rajuin tilanne oli kuitenkin Miettisen mukaan jo viime syksynä, jolloin tuotteita ei appelsiinimehun tuotantovaikeuksista johtuen edes riittänyt kaupan hyllylle.

– Viime syksynä oli ihan reikiä hyllyssä, koska monet brändit eivät pystyneet toimittamaan sitä.

Miettinen odottaa kuitenkin toiveikkaana appelsiinimehun saatavuuden parantumista ja raaka-aineiden hinnan laskua siitäkin huolimatta, ettei sitä välttämättä ole nopealla aikataululla luvassa.

– Uskon, että tilanne hellittää, kun uusi satokausi alkaa.

Jaa.
Exit mobile version