Tekoäly-yritysten toimitusjohtajat ovat usein hyviä kavereita valtion johdon kanssa – oli kyse sitten kiinalaisesta tai amerikkalaisesta yrityksestä.
Nyt on hyvä hetki pohtia, mitä tietoa tekoälysovelluksiin syöttää ja kuinka paljon luottaa toimijoihin palveluiden taustalla. Näin sanoo Sitran johtava asiantuntija Tarmo Toikkanen.
Viime viikolla julkaistiin kiinalainen tekoälyohjelma Deepseek. Se on monissa toiminnoissaan amerikkalaisia kilpailijoitaan tehokkaampi ja iski tekoälymaailmaan kuin salama kirkkaalta taivaalta.
Toikkasen mielestä Deepseekin toimitusjohtajan ja Kiinan pääministerin sopuisat välit kertovat osaltaan siitä, että maan merkittävät yritykset kytkeytyvät läheisesti valtioon.
– Kiinan valtio on sillä tavalla hyväksynyt, että tämä [Deepseek] on hyvä juttu, Toikkanen sanoi Ylen aamussa keskiviikkona.
Niinpä Toikkasen mukaan varsinkin työtehtävissä on syytä miettiä tarkkaan, syöttääkö Deepseekiin tietoja omasta yhtiöstään.
– Että ”tässä on meidän firman uusi strategia Aasian valloitukseen, mitä mieltä olet”. Haluaisinko laittaa sen juuri tähän palveluun tietämättä, mitä sille oikeasti tapahtuu? pohti Toikkanen.
Toikkanen huomauttaa, että vastaavaa kannattaa miettiä myös amerikkalaisten palveluiden kohdalla.
Helsingin yliopiston professori Teemu Roos on samoilla linjoilla Toikkasen kanssa.
Käyttäjän kannattaa aina tutustua uuden sovelluksen käyttöehtoihin. Tekoälysovellukset ovat liiketoimintaa, jonka taustalla on monenlaisia sidonnaisuuksia, Roos muistuttaa.
– Kun [tekoälysovellus] tulee Kiinasta, niin ehkä se saa jotkut heräämään näihin kysymyksiin laajemmin.
Deepseek nousi Applen sovelluskaupassa maanantaina Yhdysvalloissa ladatuimmaksi ilmaissovellukseksi ohittaen Chat GPT:n.