Kilpailukykystrategian tavoitteena on nostaa EU pois innovaatiokuopasta.
BRYSSEL EU-komissio julkaisi kilpailukykystrategian, jolla Eurooppa on tarkoitus nostaa jaloilleen Yhdysvaltain ja Kiinan takaa.
Yksi etenkin yritysten peräänkuuluttama uudistus on sääntelyn ja raportoinnin vähentäminen. Komissio kirjasi tavoitteeksi vähentää kaikkien yritysten raportointivelvollisuuksia 25 prosenttia sekä pienten ja keskisuurten yritysten raportointia 35 prosenttia. Tämän pitäisi tuoda yrityksille yli 37 miljardin euron kustannussäästöt viidessä vuodessa.
Sääntelyä on viime vuosina lisännyt esimerkiksi vastuullisuuteen ja ilmastonmuutoksen hidastamiseen liittyvä lainsäädäntö, kuten taksonomia.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen korosti tiedotustilaisuudessa, että EU pitää kiinni sovitusta ilmastotavoitteesta.
– Siirtyminen nollapäästöjen talouteen on ensisijaista menestykselle.
Hänen mukaansa esimerkiksi puhtaan teknologian yhtiöiden pitää voida luottaa siihen, ettei tavoitteesta lipsuta. Lisäksi EU on sillä alalla ykkönen.
Vaatimuksia ilmastotoimien höllentämisestä on kuulunut muun muassa von der Leyenin omasta, keskustaoikeistolaisesta Euroopan kansanpuolueesta.
Jäsenmaiden pääomia halutaan tuottamaan
Kilpailukykykompassiksi kutsuttu hanke on komission yksi vastaus Mario Draghin viime vuonna julkaisemaan raporttiin EU:n kilpailukyvyn ongelmista.
EU:n tuottavuus laahaa jäljessä, ja siihen on komission raportin mukaan suurimpana syynä innovaatioiden puute.
Tavoitteena on kuroa umpeen innovaatiokuilu muihin nähden. Erityisesti startup-yritysten kasvua ja pysymistä EU:ssa on tarkoitus tukea. Panostuksia halutaan muun muassa tekoälyyn ja kvanttiteknologiaan.
Investointeihin tarvitaan komission mukaan sekä yksityistä että julkista rahaa.
Pääomaa EU:n jäsenmaissa on, mutta se ei kanavoidu uuden luomiseen. Tähän komissio toivoo ratkaisua muun muassa säästö- ja investointiunionin perustamisesta. Tavoitteena on helpottaa sijoitusten liikkumista maasta toiseen.
Myös seuraavan EU-budjetin rahoja halutaan kohdentaa enemmän innovaatioihin.
Komission mukaan EU:n pitää myös vähentää riippuvuuksia. Esimerkiksi riippuvuus Venäjän kaasusta ja öljystä tuli ongelmaksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Energian kalleus haittaa yhä monia jäsenmaita.
Yhtenä ratkaisuna nähdään kumppanuudet uusien maiden kanssa.
Strategiassa todetaan myös, että kriittisten alojen julkisissa hankinnoissa voidaan suosia Eurooppaa.