lauantai, 4 toukokuun

Presidentiksi valitun Alexander Stubbin kuuden vuoden tie maan ykköspestiin alkoi muodollisesti heti kansanvaalin tuloksen varmistuttua.

Tuleva tasavallan presidentti sai tulosillasta Helsingin kaupungintalolta lähtiessään suojakseen presidentilliset turvatoimet eli turvahenkilöstön tuekseen.

Turvahenkilöstö jatkaa presidenttien suojaamista myös heidän jättäessään tehtävänsä. Sauli Niinistön turvallisuuden takaaminen jatkuu Stubbin virkaanastujaisten jälkeen maaliskuussa. Turvahenkilöstö suojaa yhä myös aiempaa presidenttiä eli Tarja Halosta.

Vain yksi on tasavallan presidentti

Presidentin toimikausi päättyy uuden presidentin ryhtyessä toimeensa. Stubbista tulee tasavallan presidentti sen jälkeen, kun hän on antanut juhlallisen vakuutuksen presidenttinä toimimisesta.

Se menee näin.

Virkaanastujaisiin eduskuntataloon maaliskuun ensimmäisenä päivänä astelee siis valtionpäämies, tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ulos tultaessa valta on vaihtunut, ja nyt kunniakomppanian tarkastaa eri mies eli tasavallan presidentti Alexander Stubb.

Ennen vakuutusta Niinistö puhuu viimeistä kertaa eduskunnan salissa. Puheen pitää myös Stubb, joka vakiintuneen käytännön mukaan jättää puoluekirjansa, kun aloittaa istuvana presidenttinä.

Protokollan mukaan presidentti siirtyy kunniakomppanian tarkastamisen jälkeen Presidentinlinnaan. Perinteisesti presidenttiparit ovat tervehtineet kansalaisia linnan parvekkeelta.

Presidenttipari vierailulle Mäntyniemeen ennen Niinistön muuttoa

Presidentinlinnasta uusi presidenttipari on aiemmin siirtynyt virka-asuntoonsa Mäntyniemeen. Koska Mäntyniemi menee remonttiin ensi kuussa, presidenttipari jatkaa virkaanastujaisista valtion vierastaloon Munkkiniemeen. Se on kunnostettu presidenttiä varten.

Muutto Munkkiniemeen on siis edessä jo virkaanastujaispäivänä, kertoo presidentin kanslia.

Presidentin virka-asunnon Mäntyniemen peruskorjaus valmistuu keväällä 2026. Presidentinkansliasta kerrotaan, että presidentti Niinistö muuttaa Mäntyniemen virka-asunnosta presidenttikauden päättyessä.

Niinistön tavoin myös Stubbilla on mahdollisuus vierastalon ohessa asua osin myös omassa kodissaan.

Kanslia voi tarjota väistyvälle presidentille asunnon kohtuullista vuokraa vastaan, mutta presidentti Niinistö ei tätä mahdollisuutta käytä.

Presidentinkansliasta kerrotaan Ylelle myös, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ovat kutsuneet tulevan tasavallan presidentin Alexander Stubbin ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin lounaalle Mäntyniemeen ensi viikolla.

Presidentti valitsee avustajakuntansa itse

Presidenttiä on alettu valmistella tehtäviinsä perehdyttämisellä välittömästi valinnan jälkeen.

Presidentti valitsee kabinettinsa itse, mutta kabinettiin kuuluvien valinnat lienevät tehdyt osin jo kampanjan aikana. Presidentin kanslian mukaan uusi kabinetti aloittaa toimintansa samana päivänä, kun tuleva tasavallan presidentti on aloittanut toimessaan.

Stubb toivoo kabinettiinsa muun muassa sellaista ihmistä, jolla olisi vahva kokemus rauhanvälityksestä, sekä sellaista ihmistä, jolla olisi vahva kokemus tai näkemys Natosta.

Kabinettiin kuulunevat myös Stubbin kaudella kansliapäällikkö, oikeudellinen neuvonantaja, ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, kotimaisten asioiden neuvonantaja, kansainvälisten asioiden neuvonantaja sekä viestintäpäällikkö.

Jatkuvuutta Stubbin esikunnassa edustaa adjutanttikunta, joka toimii puolustusvoimien alaisuudessa. Adjutantteina jatkanevat myös Stubbin kaudella Niinistön adjutantit Tino Savolainen, Ville Hukkanen ja Anna Eronen ellei adjutanttikierto muokkaa tätä presidenttiä avustavaa upseerikuntaa.

Ensimmäisen valtiovierailun suunta lienee Ruotsi

Stubbilla on etua siitä, että hänellä on jo hyvä kuva esimerkiksi tp-utvan toiminnasta.

Stubb on siis osallistunut ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan ja tasavallan presidentin yhteisiin kokouksiin muun muassa pääministerinä.

Nyt myös ulkoministeriö, supo ja puolustusvoimat ohjeistavat presidenttiä tehtäviinsä ja antavat tilannekuvaa puolustusvoimien ylipäällikölle. Nato-Suomen presidentti on maan parhaiten informoitu ihminen.

Presidentin ensimmäisen valtiovierailun suunnittelu lienee jo aloitettu. Perinteisesti ensimmäinen vierailu on suuntautunut naapurimaahan Ruotsiin.

Katso myös, miten Stubb arvioi kabinettinsa rakentamista maanantaina 12. helmikuuta:

Jaa.
Exit mobile version