Kiinassa on julkaistu muitakin tekoälyjä reaktiona Deepseekin tuomaan kilpailuun.
Viime päivinä otsikoita on hallinnut kiinalainen Deepseek-tekoäly ja sen teknologiset harppaukset. Juuri kun kovin häly Deepseekin ympärillä on hieman hiljentynyt, Kiinasta kuuluu lisää uutisia.
Keskiviikkona kiinalainen Alibaba-yhtiö on julkistanut uuden version Qwen-tekoälystään.
Uutistoimisto Reutersin mukaan Alibaba väittää tekoälynsä voittavan yhdysvaltalaiset OpenAI:n ja Facebookin emoyhtiö Metan kehittämät tekoälyt useissa tehtävissä. Kyseiset tekoälyn kuuluvat markkinoiden kaikkein kehittyneimpiin.
– Qwen 2.5-Max suoriutuu lähes kautta linjan paremmin kuin [OpenAI:n] GPT-4o ja [Metan] Llama-3.1, yhtiö kommentoi kiinalaisella Wechat-alustalla.
Toistaiseksi Qwen-tekoälyn uudesta versiosta ei ole ehditty kuulla kunnollisia ulkopuolisia arvioita. Väittämät tekoälyn suorituskyvystä ovat siis yhtiön omien puheiden varassa.
Teknologiajulkaisu Techcrunchin mukaan Alibaban uuden tekoälyn vahvuuksia ovat esimerkiksi kuvan ja videoiden analysointiin liittyvät tehtävät sekä informaation kokoaminen tiedostoista.
Qwen-tekoäly on tällä hetkellä käytettävissä Alibaban pilvipalvelussa. Alibaban tekoäly sensuroi ja valkopesee vastauksiaan esimerkiksi Kiinan hallintoa koskevissa kysymyksissä kuten Deepseek, jonka tekemä sensuuri näkyy Ylen taltioimalla videolla.
Kiinalaisyhtiö alibaba tunnetaan Suomessa ennen kaikkea halpatuotteita myyvästä verkkokaupastaan. Konserniin kuitenkin kuuluvat laajat teknologialiiketoiminot esimerkiksi tekoälyn ja pilvipalveluiden saralla.
Kiinalaisyhtiöt julkaisevat tekoälymallejaan kilpajuoksussa
Kiinassa on tänään uusivuosi, ja suurin osa kansasta viettää vapaapäivää. Se tekee Alibaban tekoälyn julkistusajankohdasta poikkeuksellisen, sillä tavallisesti teknologiajulkistukset tehdään työpäivinä.
Ajoitus kertoo siitä, että Deepseekin muutama päivä sitten aiheuttama myllerrys koskee myös tekoälykilpailua Kiinassa.
Ennen Alibabaa Deepseekin tekoälyjulkistukseen on ehtinyt jo reagoida toinen kiinalainen teknologiajätti Bytedance. Se lanseerasi vain pari päivää Deepseekin jälkeen uuden version omasta Doubao-tekoälystään.
Lisäksi tekoälymallejaan ovat julkistaneet viime viikkoina kiinalaiset teknologiayhtiöt Moonshot AI, Minimax ja Iflytek.
Uutiskertaus: Viime viikolla julkaisu Deepseek laittoi tekoälykilpailun uusiin asemiin