Suomessa palkankorotukset ovat olleet Euroopan surkeimpia. Ylen kone näyttää, paljonko tarvitsisit lisää liksaa, jotta ostovoimasi säilyisi.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Suomalaisten palkansaajien ostovoima romahti vuonna 2021.
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, energian hinta nousi, korot nousivat ja yhtäkkiä palkka riitti aiempaa vähempään. Ostovoiman romahdus on ollut suuri.
– Se on kuin kahtena kuukautena suomalaiset eivät olisi saaneet palkkaa laisinkaan, kuvailee ostovoiman laskua Lähi-Tapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro.
Palkat ovat nousseet Suomessa myös hitaasti.
Meillä ansiotason kehitys on jäänyt jälkeen useimmista muista maista. Työtuntia kohden laskettu reaaliansio on Suomessa laskenut 2,5 prosenttia vuoden 2021 toisesta neljänneksestä lähtien, kun taas euroalueella pudotus on ollut keskimäärin vain prosentin verran.
– Kun tarkastellaan työtuntia kohden laskettua ansiokehitystä, Suomi on Euroopan heikommassa päässä. Ainoastaan Italiassa ja Tanskassa ansiot ovat nousseet vielä hitaammin, Nummiaro sanoo.
Kone kertoo, millaisen palkankorotuksen tarvitsisit, että saisit elintasosi takaisin
Kuinka paljon kukkaron ostovoima on kenelläkin heikentynyt?
Se riippuu siitä, saako tulonsa eläkkeenä vai palkkoina ja työntekijöillä siitä, minkälaisia palkankorotuksia kukin on saanut.
Palkansaajilla ostovoima ehti laskea huipustaan keskimäärin jopa noin kahden kuukauden palkan verran.
Ylen koneella voit kokeilla, miten juuri sinun ostovoimasi on käynyt.
Voit syöttää koneeseen tulosi ennen tai jälkeen veroja. Tarkemman arvion saat, jos muistat tulosi verojen jälkeen – tällöin myös verotuksen muutokset tulevat huomioiduksi.
Syötä koneeseen siis nykyinen palkkasi ja entinen palkkasi haluamaltasi vuodelta.
Suomessa nyt alhainen inflaatio
Suomalaista palkansaajaa auttaa hieman tällä hetkellä hidas inflaatio eli hinnat eivät meillä nyt nouse vauhdilla.
Vaikka inflaatio on ollut Suomessa Euroopan hitainta, palkkakehitys on ollut yhtä lailla vaisua. Tämä tarkoittaa, että suomalaisten ostovoiman kuoppa ei kansainvälisellä mittarilla näytä yhtä syvältä kuin kotimaisissa tarkasteluissa.
– Jos Suomea verrataan kotimaiseen mittariin, ostovoimakuopan paikkaamiseen on vielä matkaa noin neljä prosenttia. Sen sijaan eurooppalaisessa vertailussa, jossa käytetään eri inflaatiolukua, Suomi on enää noin kahden prosentin päässä ostovoiman palautumisesta, Hannu Nummiaro sanoo.
Tässä mittakaavassa Suomen kehitys näyttää eurooppalaisittain tarkasteltuna kohtuullisen hyvältä, sillä keskimäärin euroalueella ostovoima on noussut vain noin prosentin verran.
– Eurooppalaisessa vertailussa Suomen inflaatio on ollut Euroopan alhaisimpia. Tässä vertailussa käytetään harmonisoitua inflaatiomittaria, joka ei sisällä Suomen korkojen vaikutusta. Tämä tarkoittaa, että Suomessa ostovoiman säilyttämiseen on riittänyt pienemmät palkankorotukset kuin monissa muissa maissa.