perjantai, 3 toukokuun

Sammaleläin löytyi ydinvoimalan jäähdytysvesikanavista. Se oli kulkeutunut Olkiluotoon mahdollisesti rahtilaivan painolastiveden mukana tai laivan pohjaan kiinnittyneenä.

Eurajoen Olkiluodossa, aivan ydinvoimalan kupeessa tarkkaillaan luonnon ja ympäristön tilaa ahkerasti.

Viime syksynä tehdyssä tarkastuksessa löytyi jotain ennennäkemätöntä.

Teollisuuden Voima TVO kertoo tiedotteessaan, miten Olkiluodon ydinvoimalaitoksen jäähdytysvesikanavista löydettiin syksyllä vieraslaji, jota ei ollut aiemmin tavattu Itämeressä eikä muuallakaan Euroopassa.

TVO:n ympäristöpäällikkö Merja Levyn mukaan laji määritettiin pohjoisamerikkalaiseksi Conopeum chesapeakensis -sammaleläimeksi Helsingin yliopiston Luonnontieteellisessä keskusmuseossa DNA-tuntomerkin avulla.

– Kyseinen vieraslaji löytyi jäähdytysvedestä talteen otettavan kiintoaineksen tarkkailun yhteydessä joulukuussa 2023. Rauman seudulle ja Olkiluotoon se on tullut mahdollisesti jonkin rahtilaivan painolastiveden mukana tai laivan pohjaan kiinnittyneenä, Levy kertoo tiedotteessa.

Tarkka syyni paljastaa eriskummallisuuksia

Vihertävänruskean sammaleläimen kasvutapa muistuttaa pienikokoista rakkohaurua eli rakkolevää. Molemmat muodostavat haaroittuvia versomaisia kasvustoja, jotka ovat kärkiosistaan lapamaisesti litteitä.

Sammaleläimet kasvavat pohjarakenteisiin tai muihin eliöihin pysyvästi kiinnittyneinä noin viiden senttimetrin korkuisina tupasmaisina yhdyskuntina.

Olkiluodon saari on yksi Suomen tutkituimpia alueita ja sen monimuotoinen luonto tunnetaan tarkoin.

Saarella on tehty ympäristötutkimuksia 1970-luvulta alkaen, jo vuosia ennen sähköntuotannon käynnistymistä.

Laitosyksiköiden vuosihuollot ovat otollista aikaa sammaleläimen levinneisyyden lisätutkimuksille.

Jaa.
Exit mobile version