perjantai, 3 toukokuun

Iranin lennokki-isku on ensimmäinen suora isku Iranista käsin Israeliin, ja sen seuraukset ovat arvaamattomat.

WASHINGTON. Iranin lennokkien vielä matkatessa kohti Israelia varhain sunnuntaiaamuna, moni kysymys oli auki. Niistä merkittävimpänä se, onko isku alku Israelin ja Iranin väliselle suursodalle.

Israel ja Iran ovat iskeneet toisiaan vastaan vuosien ajan epäsuorilla tavoilla, kuten kyberhyökkäyksillä ja muiden militiaryhmien välityksellä.

Iranin isku on vastaus Israelin iskuun, joka tappoi useita Iranin vallankumouskaartin jäseniä aiemmin huhtikuussa.

Iranin sunnuntaiaamun lennokki-isku oli kuitenkin merkittävä eskalaatio, sillä Iran ei ole aiemmin iskenyt suoraan Israelia vastaan omalta maaperältään käsin.

Erityisesti nämä kolme seikkaa määrittävät sen, laajeneeko konflikti välittömästi iskun seurauksena.

1. Tappaako isku israelilaisia?

Lennokkien ollessa vielä matkalla Israeliin, oli epäselvää, kuinka merkittävästä iskusta on kyse.

Osa yhdysvaltalaisista sotilasasiantuntijoista arvioi että suuri osa lennokeista ammuttaisiin alas ennen kuin ne osuisivat kohteisiinsa.

Osa spekuloi sillä, että lennokit olisivat vain hämäystä, ja että Iran jatkaisi iskuaan ohjuksilla.

Iranin YK-lähetystö kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että isku olisi päättynyt jo ennen kuin lennokit olivat iskeneet Israeliin.

Vaikka se pitäisi paikkansa ja isku olisi päättynyt, sen mahdolliset tuhot vaikuttavat ratkaisevasti konfliktin laajenemiseen.

2. Kuinka kovalla kädellä Israel kostaa?

Israel vannoi ennen iskun alkua, että se tulee vastaamaan Iranin iskuun.

– Olemme valmiita kaikkiin tilanteisiin, sekä puolustamaan että hyökkäämään, Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu sanoi lauantaina.

Vaikka Iranin iskun vahingot jäisivät vähäisiksi, sota voi syttyä Israelin vastatessa Iranin iskuun ja koston kierteen eskaloituessa.

3. Lupaako Yhdysvallat vahingossa liikaa?

Yhdysvallat on ilmoittanut seisovansa ”raudan lujasti” Israelin tukena.

Monet yhdysvaltalaispoliitikot pitivät Irania todellisena syyllisenä lokakuun 7. terrori-iskuun Israelissa ja vaativat silloin sotatoimia Irania vastaan. Lauantaina ensimmäiset poliitikot kiirehtivät jälleen vaatimaan iskuja Irania vastaan.

Yhdysvallat saattaa ajautua mukaan sotaan myös Israelin tukijana, jos sota syttyy Israelin ja Iranin välillä. Silloin Iran saattaisi esimerkiksi iskeä Yhdysvaltain sotilastukikohtiin alueella estääkseen niiden käyttämisen Israelin tukemiseen.

Jaa.
Exit mobile version