torstai, 2 toukokuun

Tampereen yliopiston väitöstutkimus tutki rekistereistä väestön mielenterveyttä. Tutkija löysi syitä siihen, miksi Itä-Suomessa on enemmän psykoottisia sairauksia kuin Länsi-Suomessa.

Lääketieteen lisensiaatti, psykiatrian erikoislääkäri Kimmo Suokas teki rekistereitä tutkimalla mielenkiintoisia löytöjä suomalaisten mielenterveydestä.

Mielenterveyspotilailla on kohonnut kuoleman riski, mutta Suokkaan tutkimuksen mukaan se on huomattavasti matalampi kuin aiemmissa tutkimuksissa kerrotaan.

Mielenterveyden häiriötä esiintyy suurella osalla ihmisistä jossain vaiheessa elämää. Oireita hoidetaan usein myös perusterveydenhuollossa, jonka tiedot ovat erillisessä rekisterissä. Suokas tutki tiettävästi ensimmäistä kertaa sekä erikoissairaanhoidon että perusterveydenhuollon potilaiden kuolleisuutta.

Tutkimus antoi myös uutta tietoa siitä, miten psykiatrinen sairaalahoito tehoaa. Suomessa on siirrytty sairaalahoidosta kohti avohoitoa. Väitöstutkimuksen mukaan tämä onnistui vain suurituloisimpien osalta.

Vuosina 1996–2014 ensimmäistä kertaa sairaalahoitoon päätymisen ilmaantuvuus laski tasaisesti vain ylimmässä tulokymmenyksessä.

Idässä enemmän ongelmia kuin lännessä

Tutkimus haastoi myös perinteisiä käsityksiä mielenterveyden häiriöiden eroista Itä- ja Länsi-Suomessa. Tätä aihetta käsitellyt väitöskirjan tieteellinen artikkeli voitti sekä Euroopan että Suomen psykiatriyhdistysten vuoden julkaisu -palkinnot.

Psykoottiset mielenterveyden häiriöt, kuten skitsofrenia tai harhaluuloisuushäiriö, ovat yleisempiä Itä- kuin Länsi-Suomessa.

Väitöstutkimus vahvistaa, että mielenterveyden häiriöt eivät edelleenkään jakaudu tasaisesti maan sisällä. Esimerkiksi skitsofrenia on yleisempi Itä-Suomessa, kun taas kaksisuuntaista mielialahäiriötä esiintyy yleisemmin rannikkoseuduilla.

Suokas kertoo, että ilmiö on monimutkainen. Hän kuitenkin huomasi, että tuloeroilla on merkitystä. Tutkimuksen uusi löydös on, että sosioekonomisten tekijöiden vakioinnin jälkeen psykoosien maantieteellinen itä-länsi-ero katoaa.

Aiempien tutkimusten mukaan Suomessa psykoosit ovat olleet yleisempiä maaseudulla kuin kaupungeissa. Se on poikkeuksellista muuhun Pohjois-Eurooppaan verrattuna. Väitöstutkimuksen mukaan tämä on muuttunut. Kaikkia mielenterveyden häiriöitä esiintyy nykyään enemmän kaupungeissa ja maaseutukeskuksissa kuin maaseudulla tai kaupunkien kehysalueilla.

Suokkaan sosiaalipsykiatrian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan perjantaina 12. huhtikuuta.

Jaa.
Exit mobile version