lauantai, 4 toukokuun

Kreml väittää Kaja Kallaksen syyllistyneen ”vihamielisiin toimiin” Venäjää vastaan.

Venäjän etsintäkuuluttamien ihmisten listalta löytyy myös Suomen kansalaisia, kertoo venäläinen riippumaton mutta oppositiohenkinen Mediazona-verkkolehti.

Se julkaisi tänään artikkelin Venäjän sisäministeriön tietokannasta, joka sisältää tietoja Venäjän etsintäkuuluttamista ihmisistä. Lehden julkaiseman aineiston mukaan tietokannassa on myös Suomen kansalaisia, jotka ovat tietokannan mukaan sotineet vapaaehtoisina Ukrainassa.

Jutusta ei selviä, mitä etsintäkuulutuksista seuraa.

– Olemme löytäneet listalta yli 700 ulkomaalaista, jotka tuskin koskaan tulevat Venäjälle, mutta jotka ovat täällä tutkinnan alla selkeästi poliittisista syistä, Mediazona kirjoittaa.

Monia balttipäättäjiä listalla

Listalla on myös muun muassa Viron pääministeri Kaja Kallas, jota epäillään ”määrittelemättömistä rikoksista”. Postimees-lehden mukaan listalla on myös esimerkiksi Viron valtiosihteeri Taimar Peterkop ja Liettuan kulttuuriministeri Simonas Kairys.

Uutistoimisto AFP:lle välitetyssä lausunnossa Kairys sanoo, että Venäjä yrittää tukahduttaa vapauden ja sen luoma versio on ristiriidassa tosiasioiden kanssa.

Listalla on myös paljon Latvian parlamentin nykyisiä ja entisiä jäseniä ja liettualaisia poliitikoita. Viro ei ole toistaiseksi kommentoinut julkaistuja tietoja.

Venäjän hallinto näytti tiistaina vahvistavan lehden tiedot etsintäkuulutettujen listan olemassaolosta. Kremlin edustaja Dmitri Peskov kommentoi uutistoimisto AFP:lle, että Kallas ja muut balttipäättäjät ovat listalla, koska nämä ovat tehneet ”vihamielisiä toimia” Venäjää kohtaan.

– Nämä ihmiset ovat tehneet vihamielisiä toimia historiallista muistiamme ja maatamme vastaan, Peskov sanoi.

Mediazona-lehden mukaan etsintäkuulutettujen listalla on pääasiassa venäläisiä tai entisten neuvostotasavaltojen kansalaisia. Monet heistä linkittyvät jotenkin Ukrainan sotaan.

Etsintäkuulutettujen listalla on esimerkiksi Ukrainan armeijan henkilöstöä.

Jaa.
Exit mobile version