torstai, 9 toukokuun

Tivolin lopettamispäätös on saanut tuhannet suomalaiset muistelemaan hetkiä tivolissa. Lopettamispäätöksen jälkeen Seiterät sanovat tunnelmien olevan helpottuneet ja haikeat.

Ainakin kolme tuhatta viestiä.

Yrittäjä Mari Seiterä kertoo olevansa täysin ällistynyt viestien määrästä, joita Tivoli Seiterään on virrannut sen jälkeen, kun tieto tivolin lopettamisesta alkoi levitä.

Se ei ole ihme, sillä Tivoli Seiterä ehti kiertää Suomea kuuden vuosikymmenen ajan. Tuomo Seiterä otti 31-vuotiaana vastuun tivolista isältään Laurilta vuonna 1991. Kuusivuotiaana pikkupoikana Tuomo paistoi makkaroita ja työskentelikin makkarapalkalla. Laitteisiin pääsi kun lupa oli kysytty ja asiakkaat ensin palveltu.

– Tästä tulee elämäntapa. Tämä on ollut samaan aikaan kovaa työtä, mutta etuoikeutettua sellaista, Tuomo Seiterä kertoo.

Tivoli Seiterä on kiertänyt pääosin Etelä- ja Keski-Suomea joka vuosi huhtikuusta syyskuuhun. Yhdellä paikkakunnalla tivoli oli useimmiten viikosta kahteen viikkoon. Työviikkoon kuului yksi vapaapäivä. Tivolikauden aluksi ja lopuksi kaluston huoltamiseen ja muihin juokseviin asioihin kului vähintään kuukausi keväällä ja syksyllä.

Kiertueen päättymisen jälkeen on ollut parin kuukauden tauko, jolloin on vedetty henkeä. Sen jälkeen on alkanut uuden kauden suunnittelu.

– Kyllä tämä on ympärivuotista yrittäjyyttä ollut, sanoo hallintojohtaja Mari Seiterä.

Kaikesta koottu tivoliyhteisö

Tivoli Seiterän henkilökunta on ollut myös kansainvälinen yhteisö, jossa on ollut henkilökuntaa esimerkiksi Romaniasta, Puolasta, Tanskasta, Moldovasta, Norjasta ja Intiasta. Monet työntekijät ovat olleet toiminnassa mukana vuosia, ja ystäviksi on tultu myös henkilökunnan perheiden kanssa.

Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan oli suora vaikutus tivoliin.

– Kun kuulin uutisen hyökkäyksestä, kirosin todella hartaasti. Tiesin, että pitkäaikaiset ukrainalaiset työntekijät jäävät sotimaan rintamalle, Mari Seiterä kertoo.

Tivolin tuleminen kaupunkiin on aina herättänyt kiinnostusta ja saanut mielikuvituksen lentämään.

– Tarinat kertovat, että joillekin sopi hyvin liikkuva työ, missä ulosottomies tai poliisi ei pääse niin helposti jäljille, kertoo Tuomo Seiterä.

Henkilökuntaongelmiin pariskunta törmäsi viimeisinä vuosina. Varsinkin suomalaisten työntekijöiden kohdalla ongelmia oli paljon. Hakijat eivät ilmestyneet työhaastatteluihin tai työsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen edes työpaikalle.

– Se on ollut kyllä pettymys, Mari Seiterä sanoo.

Rekan peräpeilistä näkyy kuitenkin valo

Viimeisinä vuosina toimintaa varjostivat nuorten tekemä ilkivalta ja huono käytös. Tuomo Seiterä kertoo pettyneensä siihen, kuinka huonosti aikuisen sanaa ja toisen omaisuutta kunnioitetaan.

Myös Mari Seiterä kertoo, että jatkuva säännöistä muistuttaminen alkoi kuormittaa liikaa.

– Totesin, että alamme olla liian vanhoja tähän.

Haasteista huolimatta päällimmäisenä on kiitollisuudentunne. Tivolissa on saanut tuottaa iloa ja riemua tuhansille ihmisille yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Varsinkin lasten palaute on välitön, ja nauravia naamoja on ollut etuoikeus katsella.

Seiterän Tivolin tarina alkoi, kun Lauri Seiterä perusti sen vuonna 1966. Sen päättäminen nousi Tuomo ja Mari Seiterän puheisiin kesän 2023 kiertueen jälkeen.

Lopettamispäätös kypsyi seuraavien kuukausien aikana. Nyt pariskunnan tunnelmat ovat onnelliset, helpottuneet ja hieman haikeat.

– Luulen, että isä kuitenkin ymmärtäisi tämän päätöksen, sanoo Tuomo Seiterä.

Jaa.
Exit mobile version