lauantai, 11 toukokuun

Tapaus nostaa kysymyksiä puolustusministeri Šoigun asemasta ja Putinin kyvystä hillitä valtakamppailuja, kirjoittaa Venäjän-kirjeenvaihtaja Heikki Heiskanen.

Heikki Heiskanen

MOSKOVA Puolustusministeriön tummanvihreä univormu ”akvaarion” lasin takana on harvinainen näky. Akvaarioksi kutsutaan koppia, jonne pidätettynä olevat syytetyt joutuvat Venäjän oikeussaleissa.

Keskiviikkona Moskovan Basmannyin oikeussalin kopissa oli ylellisestä elämäntyylistään tunnettu varapuolustusministeri Timur Ivanov, puolustusministeri Sergei Šoigun läheinen liittolainen ja suojatti.

Vielä edellispäivänä Ivanov oli istunut puolustusministeriön kollegion kokouksessa. Nyt hän oli pidätettynä kuulemassa syytteitä korruptiosta.

Kyseessä on korkeimman profiilin korruptiojuttu Venäjän helmikuussa 2022 Ukrainaan aloittaman hyökkäyksen aikana.

Ivanovin syytetään ottaneen vastaan erityisen suuren lahjuksen jakaessaan puolustusministeriön urakoita.

Ministeriössä Ivanov vastasi kiinteistö- ja rakennushankkeista. Ivanov tunnettiin yhtenä Venäjän rikkaimmista silovikeista, kuten turvallisuuspalveluihin ja asevoimiin kytkeytyviä vallanpitäjiä nimitetään Venäjällä.

Tutkivan journalismin julkaisu Projekt kertoi vuonna 2019 ministerin perheen eliittikiinteistöistä. Myös oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin FBK-säätiö on julkaissut paljastuksia Ivanovin perheen omistuksista.

Ivanov valvoi muun muassa asevoimien pääkirkon ja kansallismielisen huvipuiston Park Patriotin rakentamista.

Ivanov oli mukana muun muassa Mariupolin kaupungin rakennushankkeissa. Venäjä käytännössä tuhosi kaupungin valloittaessaan sen Ukrainan joukoilta, joten jälleenrakennusprojekti on Venäjän johdolle tärkeä imagohanke.

Ivanovin syyte on isku puolustusministeri Šoigulle. Šoigu on näyttäytynyt julkisuudessa mutta alaisensa kohtaloa hän ei ole kommentoinut.

Ivanov liittyi Šoigun tiimiin vuonna 2012. Šoigu oli tuolloin pääkaupunkia ympäröivän Moskovan alueen kuvernööri ja Ivanovista tuli Moskovan alueen hallituksen varapääministeri. Kun Šoigu nimitettiin puolustusministeriksi, Ivanov seurasi häntä ministeriöön, ensin sen rakennusyhtiön Oboronstroin johtajaksi ja sitten varapuolustusministeriksi.

Ivanovin pidätys nostatti välittömästi spekulaatioita valtakamppailuista valtaeliitissä. Šoigua on yritetty kammeta asemastaan aiemminkin sodan aikana.

Journalisti Andrei Pertsev kirjoittaa Venäjä-analyysiin erikoistuneella Riddle-sivustolla, että Šoigun keskeisenä vastustajana pidetään Venäjän kansalliskaartin Rosgvardijan johtajaa Viktor Zolotovia.

Wagner-palkkasotilasyhtiön perustaja, liikemies Jevgeni Prigožin yritti kaataa Šoigun, jota hän syytti Venäjän heikosta sotamenestyksestä.

Tämä kamppailu päättyi Šoigun kannalta edullisesti sikäli, että palkkasotilaansa sotilaskapinaan vienyt Prigožin hävisi pelin ja kuoli epäilyttävässä lentoturmassa viime vuoden elokuussa.

Šoigun asemaa on sittemmin vahvistanut Venäjän joukkojen sotamenestyksen kohentuminen.

Voi olla, että hänen vastapelurinsa valtapiireissä alkoivat pelätä Šoigun vahvistuvan liikaakin ja laukaisivat rikostutkinnan Ivanovia vastaan näpäyttääkseen Šoigua.

Tämä ei vielä tarkoita, että Šoigun peli olisi pelattu.

Vladimir Putinin viidennen kauden virkaanastujaisten jälkeen on odotettavissa joitain muutoksia hallituksessa. Šoigun on arveltu säilyttävän paikkansa, sillä Putin ei mielellään vaihda uskollisia alaisiaan.

Ivanovin korruptiosyyte tekee silti lommon Šoigun arvovaltaan: hän ei pystynyt suojelemaan liittolaistaan.

Se herättää myös kysymyksen, kykeneekö Putin pitämään eliitin sisäiset valtakamppailut kurissa. Putin on toiminut viimekätisenä riitojen ratkaisijana. Nyt valtakamppailu näyttää läikkyneen julkisuuteen.

Ivanovin tapaus tuo mieleen talouskehitysministeri Aleksei Uljukajevin tapauksen, joka myös ravistele Venäjän eliittiä. Uljukajev pidätettiin vuonna 2016 syytettynä lahjuksen vaatimisesta valtiolliselta Rosneft-öljy-yhtiöltä. Uljukajev oli joutunut Rosneftin vaikutusvaltaisen johtajan Igor Setšinin hampaisiin.

Ivanovin tilanne on erilainen sikäli, että Uljukajevilla ei ollut hallinnossa Šoigun kaltaista suojelijaa.

Jos kyseessä on hallinnon sisälle muodostuneiden kilpailevien klaanien kamppailu, Ivanovin tapaus ei välttämättä ole viimeinen siirto pelissä.

Kremlillä saattaa olla pian käsissään toinenkin hankala henkilöstökysymys. Pohjoiskaukasialaisen Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov saattaa olla vakavasti sairas.

Jos Novaja Gazeta Europa -julkaisun tiedot Kadyrovin vakavasta haimavauriosta pitävät paikkaansa, kulissien takana luultavasti tehdään hartiavoimin töitä, jotta Kadyrovin seuraajakysymyksestä ei muodostu uutta ruutitynnyriä.

Jaa.
Exit mobile version