maanantai, 13 toukokuun

Huono myyrävuosi voi johtaa siihen, että älykkäät pöllöt viivästyttävät pesintäänsä tai jättävät sen kokonaan väliin.

Koko talven ajan asutuksen lähelle päätyneet pöllöt ovat olleet puheenaiheena eri puolilla maata. Päijät-Hämeessä pelastuslaitoksen väki joutui viikon sisään pelastamaan kaksi väärään paikkaan eksynyttä pöllöpariskuntaa.

Birdlife Suomen lintuvesiasiantuntija Heikki Helle on myös pöllöekspertti ja rengastanut pöllöjä pitkään. Syy yöpetolintujen ahdinkoon tulee kuin apteekin hyllyltä.

– Lyhyesti syy on se, että asuntopulahan se meidän pöllöjä vaivaa. Luonnosta ei enää oikein löydy luonnollisia pesäpaikkoja, eli onttoja lahopuita, Helle sanoo.

Orimattilassa kuivurirakennukseen eksynyt pöllökaksikko on lehtopöllöjä. Helteen mukaan se on yleisin pöllölaji, joka hakee turvaa rakennuksista. Päivälepopaikakseen pöllöt tahtovat suojaisan piilon, jotta varislinnut eivät tule niitä kiusaamaan.

– Näitä tapauksia on nyt paljon eri puolelta maata, jopa sellaisia missä pöllöpariskunnan molemmat linnut ovat menneet etsimään mahdollista pesäpaikkaa savuhormista ja jääneet sinne jumiin.

Ankara talvi vei voimat

Helle sanoo, että lehtopöllö asuu tyypillisesti ihmisasutuksen lähellä ja silloin ainoat pesäpaikat ovat rakennuksissa. Lehtopöllön ohella toinen laji, joka päätyy ihmisasutuksen lähelle ja rakennusten sisälle, on viirupöllö.

Viikko sitten Hartolassa pelastuslaitos auttoi viirupöllöparin vapauteen asutun rakennuksen ullakolta. Useammin viirupöllö viihtyy metsissä, mutta nyt ankea ruokatilanne ajaa niitäkin lähemmäs taloja.

Huono myyrävuosi heijastuu myös lintujen pesintään.

– Tämä talvi, joka ei edes tunnu loppuvan, on ollut pöllöille erittäin ankara. Normaalina keväänä lehtopöllöt ja viirupöllöt olisivat jo tähän aikaan kovasti hautomapuuhissa. Pitkä ja runsasluminen talvi sekä myyrien vähäisyys on viivästyttänyt pesintää. Nyt ne ovat vasta haeskelemassa pesiä, Helle kertoo.

Helle muistuttaa, että pöllö on viisas eläin, joka osaa huomioida perhesuunnittelussa ravinnon saatavuuden. Asiaa on tutkittu paljon juuri viirupöllöjen kohdalla.

– Ne ovat kylmähermoisia ja pitkäikäisiä lintuja. Ne ymmärtävät kehnona vuonna jättää pesinnän väliin ja keräillä voimia seuraavaan vuoteen.

Helle povaakin, että tänä vuonna rengastettavaa on paljon vähemmän kuin tavallisesti.

Vasara, lautaa ja nauloja

Helle kannustaa lintujen ystäviä tarjoamaan apua pöllöille. Pöllönpönttö ei ole sen kummoisempi nikkaroitava kuin perinteinen pikkulinnun pönttö, vain suurempi kooltaan.

Audiolla Heikki Helle kertoo, miten pöllönpönttö kannattaa rakentaa.

Jaa.
Exit mobile version