torstai, 2 toukokuun

Uutta tulitaukoa on yritetty neuvotella pitkään. Samaan aikaan Gazan asukkaita uhkaa sodan lisäksi paheneva ruokapula.

Israel on lähettänyt Pariisiin tulitaukotunnusteluihin tiedustelupalvelu Mossadin johtajan David Barnean. Yksi Israelin vaatimuksista on saada jäljellä olevat äärijärjestö Hamasin hallussa olevat panttivangit vapautettua.

Paine tulitauon aikaansaamiseksi on kasvanut Gazan sodan jatkuttua jo yli neljä kuukautta. Panttivankien omaiset valmistelevat suurta mielenosoitusta lauantai-illaksi lisätäkseen painetta Pariisin neuvotteluihin osallistuvia Israelin edustajia kohtaan.

Tulitaukotunnusteluihin ovat tähän mennessä osallistuneet muun muassa Yhdysvallat, Egypti ja Persianlahden maa Qatar. Yhdysvaltojen edustaja on tavannut tällä viikolla Tel Avivissa Israelin edustajia ja Kairossa tahoja, joilla on yhteys Hamasin johtoon.

Hamasin lähteen mukaan esillä on suunnitelma kuuden viikon tauosta sotaan, kertoo uutistoimisto AFP. Sen aikana Israel vapauttaisi 200–300 palestiinalaista vankia ja Hamas puolestaan 35–40 panttivankia. Hamas sieppasi lokakuun 7. päivän terrori-iskujen yhteydessä 250 ihmistä, joista noin 100 on tiettävästi yhä elossa Hamasin hallussa.

Gazan asukkaita uhkaa nälänhätä

Israel on jatkanut ankaraa Gazan pommitusta. Lauantain vastaisen yön aikana kuoli lähes sata ihmistä, kertovat Hamasin hallinnoiman Gazan terveysviranomaiset. Lokakuun alun jälkeen sodan seurauksena kuollut jo lähes 30 000 ihmistä, sanovat Gazan viranomaiset.

YK varoittaa, että nälänhädän riski Gazassa kasvaa. Pahin tilanne on tiettävästi Gazan pohjoisosissa. Avustuskuljetuksia on saatu perille vain murto-osa sotaa edeltävään aikaan verrattuna.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu esitti toissapäivänä oman suunnitelmansa sodan jälkeisen Gazan hallinnosta. Israelin suunnitelmassa Hamasilla ei olisi mitään roolia Gazassa, ja Israel säilyttäisi jatkossakin oikeuden sotilasoperaatioihin palestiinalaisten asuttamalla alueella.

Israelin tärkein tukija Yhdysvallat on suhtautunut ensireaktioissaan varovaisesti Netanjahun kaavailuihin.

Palestiinalaisten hallinto torjui täysin Netanjahun suunnitelman eilen perjantaina.

Lähteet: AFP, AP

Jaa.
Exit mobile version