maanantai, 13 toukokuun

Runsasluminen talvi ja sateinen huhtikuu nostavat vedenpintaa. Tulvahuippu saavutetaan toukokuun puolen välin jälkeen.

Kallaveden pinta on tänä keväänä nousemassa harvinaisen korkealle.

Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan syynä ovat runsasluminen talvi ja sateinen huhtikuu.

– Kallaveden ennuste on tällä hetkellä sellainen, että kerran 30–40 vuodessa on nähty sellainen tulva, vesitalousasiantuntija Jussi Härkönen Pohjois-Savon ely-keskuksesta

Esimerkiksi viime kevääseen verrattuna vedenpinnan tason ennustetaan nousevan 15–20 senttiä korkeammalle. Vedenpinnan ennustetaan tällä hetkellä nousevan noin 82,46 korkeudelle. Härkösen mukaan tulevista sateista riippuu, miten lopulta käy.

– Jo nyt taso on jo sellainen, että rantakiinteistöjä voi kastua. Myös laitureille ja huonosti kiinnitetyille veneille voi koitua ongelmia.

Vedenpinta on jo tasaisesti noussut ja jatkaa nousuaan toukokuun puoliväliin saakka, jolloin tulvahuippu saavutetaan.

Viranomaiset varautuvat jo tulviin

Pohjois-Savon ely-keskus on jo ryhtynyt varautumaan kevään tulviin. Tulvakeskuksissa seurataan tilannetta nyt koko ajan. Mukana varautumisessa ovat myös Pohjois-Savon pelastuslaitos sekä Suomen ympäristökeskus.

– Jos tilanne pahenee, niin ryhdymme suojaustoimenpiteisiin, Jussi Härkönen kertoo.

Ely-keskus kehottaa rantakiinteistön ja veneiden omistajia varautumaan tulviin. Irtotavarat kannattaa kerätä suojaan ja laitureiden ja veneiden kiinnitykset on hyvä tarkastaa. Alimmat rantarakennukset ja kellarit saattavat kastua.

Konnuksen tulvakanava on avattu jo 12.maaliskuuta ja myös Naapuskosken tulvaluukut ovat olleet kokonaan auki 6.4. lähtien.

Pohjois-Savon pohjoisosissa tulvatilanne on tavanomainen.

Jaa.
Exit mobile version