torstai, 9 toukokuun

Kahdelle yhtiön johtohenkilölle vaaditaan sakkoja. He kiistävät syytteet. Heidän mukaansa sivutuotteiden maahantuonti ei lain mukaan edellytä erillisiä lupia.

Erikoissyyttäjä Jarmo Rintala vaatii Kaustisen Turkisrehulle ja kahdelle sen johtohenkilölle sakkorangaistuksia salakuljetuksesta ja eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamisesta.

Asian käsittely alkoi Pohjanmaan käräjäoikeudessa Kokkolassa tiistaina.

Erikoissyyttäjän mukaan johtohenkilöt ovat tahallaan tuoneet Tanskasta Suomeen yli 1,3 miljoonaa kiloa kaloista saatavaa sivutuotetta, vaikka siihen ei ole ollut lupaa. Kansankielisesti voidaan puhua kalajätteestä.

Syyttäjän mukaan tuonnille ei ole ollut Ruokaviraston hyväksyntää.

Johtohenkilöt kiistävät syytteet. He ovat näkemyksensä mukaan toimineet asiassa voimassa olevan lain mukaisesti. Heidän mukaansa yhtiö ei ole vastannut sivutuotteen maahantuonnista.

Koronariski?

Toisena syytekohtana kokonaisuudessa on eläintaudin leviämisvaaran aiheuttaminen. Erikoissyyttäjän mukaan tuontierässä on ollut covid-viruksen leviämisen riski. Syyttäjän mukaan erät on luokiteltu sivutuoteluokkaan kaksi sillä perusteella, että ne voivat sisältää taudinaiheuttajia.

Asiassa pidetään raskauttavana sitä, että Kaustisen Turkisrehu on ehtinyt käyttää kalajätettä 800 000 kiloa rehunvalmistukseen. Valmista rehua on myyty noin sadalle turkistarhalle Suomessa.

Kaustisen Turkisrehun johtohenkilöt kiistävät syytteen vastauksessaan muun muassa sillä perusteella, että asiassa yhteistyökumppanina ollut tanskalaisyhtiö on varmistanut sivutuotteen turvallisuuden parhaalla mahdollisella tavalla.

Jaa.
Exit mobile version