perjantai, 10 toukokuun

Työnteko kasvattaa Kelan etuuksilla elävän tuloja aikaisempaa vähemmän. Sen sijaan kokoaikatöihin pyrkiminen on entistä kannustavampaa

Pienistä lisätuloista jää työttömän käteen aikaisempaa vähemmän rahaa. Kelan tekemän laskelman mukaan osa-aikatöiden ja tilapäistöiden vastaanottaminen kannattaa jatkossa aiempaa vähemmän. Tämän seurauksena kannustimet etenkin osa-aikatöihin heikkenevät.

Kelan sivuilla julkaistu laskelma koskee Kelan työttömyysetuuksia saavien tilannetta. Tutkijat selvittivät Suomen hallituksen tekemien sosiaaliturvamuutosten vaikutusta työn vastaanottamisen kannustavuuteen eri tulotasoilla.

Hallituksen tavoitteena on saada työttömien työnteon kannustimet kuntoon, mutta Kelan tuilla elävien tapauksessa tapauksessa näyttää käyvän osittain päinvastoin.

– Koska nyt osa-aikatyön kannustimet heikkenevät, on mahdollista, että työttömien osa-aikainen työskentely vähenee, tutkija Miska Simanainen Kelasta arvelee.

Suojaosien poisto tuntuu

Ennen tänä vuonna voimaan astuvia muutoksia osa-aikatöiden tekeminen työttömyystuen rinnalla oli kannattavampaa taloudellisesti kuin nyt.

Erilaiset tukien heikennykset, kuten työttömien lapsikorotuksen poisto, ovat astuneet voimaan jo tämän vuoden aikana ja lisää heikennyksiä on tulossa syksyllä.

– Osa-aikatyön kannustimien osalta on erityisen merkittävää, että suojaosat poistuvat, Simanainen sanoo.

Suojaosa tarkoittaa tuloa, jonka työtön saattoi tienata menettämättä työttömyysetuuttaan laisinkaan. Hallituksen päätöksellä 300 euron suojaosa siirtyi historiaan huhtikuun alusta.

Muutoksista huolimatta osa-aikatöiden tekeminen kasvattaa edelleenkin työttömän käteen jääviä tuloja yleensä. Lisätuloista jää kuitenkin aikaisempaa pienempi osuus käteen.

Pienet tulot hyödyttävät vähemmän

Kelan päätelmät perustuvat esimerkkilaskelmiin. Ensimmäinen laskelma koskee henkilöä, joka asuu yksin ja saa Kelan työttömyystukea sekä asumistukea.

Alla olevasta grafiikasta näkee, kuinka paljon erisuuruiset ansiot kasvattivat yksinasujan työttömän tuloja ennen sosiaaliturvan muutoksia ja paljonko ne kasvattavat nyt. Jos työtön tienaa esimerkiksi osa-aikatöistä tuhat euroa, tonni kasvatti käteen jääviä tuloja aikaisemmin enemmän kuin nyt.

Vastaavasti kuviosta voi havaita, että vasta 2500 euron tuloilla työn vastaanottamisen taloudelliset kannustimet ovat samaa luokkaa kuin ennen muutoksia.

Erityisen monimutkaiseksi tilanne käy, mikäli työtön saa toimeentulotukea.

Silloin kannustimet työntekoon ovat Kelan mukaan aikaisempaa huonommat. Kelan laskelmien mukaan työttömyystukea ja toimeentulotukea saava yhden lapsen yksinhuoltaja saa tienata peräti 3500 euroa ennen kuin kannustimet töiden vastaanottamiseen ovat yhtä vahvat kuin ennen muutoksia.

– Hankalimmissa tilanteissa työn vastaanottaminen ei kasvata käteen jääviä tuloja, tutkija Miska Simanainen kertoo.

Sosiaalietuuksien heikentäminen ajaa arvioden mukaan entistä useamman suomalaisen toimeentulotuen saajaksi. Jos toimeentulotuelta siirtyminen työhön on entistä hankalampaa taloudellisesti, se kannustaa huonosti pienipalkkaiseen työhön.

Kokopäiväinen työ kannattaa

Osa-aikatöistä siirtyminen kokopäivätöihin on puolestaan nyt aikaisempaa kannattavampaa.

Osa-aikaisesta työstä kokopäivätöihin siirtyminen hyödyttää taloudellisesti suhteessa jopa enemmän kuin ennen.

– Esimerkkilaskelmassa 1000 euron osa-aikatyöstä 2500 euron kokoaikatyöhön siirtyvän yksinasuvan kotitalouden käytettävissä olevat tulot kasvoivat ennen 340 euroa, kun taas nyt ne kasvavat 635 euroa, tutkija Simanainen perustelee kannustavuutta.

Miska Simanainen huomauttaa, että työttömien kannustimet kokoaikaiseen työskentelyyn ovat keskimäärin vahvistuneet. Tukia on heikennetty, joten ansiotyö on useimmissa tapauksissa entistä houkuttelevampi vaihtoehto taloudellisesti.

Katso, kuinka kansanedustaja Pia Kauma (kok.) kommentoi suojaosan poistoa Ylen aamussa 2.4.2024:

Jaa.
Exit mobile version