lauantai, 4 toukokuun

Maankäyttö puhuttaa Niinisalon varuskunnan lähistöllä asuvia. Paikalliset pelkäävät pakkolunastuksia sekä liikkumisrajoituksia suositulla Hämeenkankaan alueella.

Kansainvälisten sotaharjoitusten lisääntyminen on nostanut huolen pakkolunastuksista Pohjois-Satakunnassa.

Asia nousi esiin Kankaanpäässä, missä pidettiin yleisötilaisuus Suomen Nato-jäsenyyden ja Yhdysvaltain kanssa tehdyn DCA-sopimuksen vaikutuksista.

Pohjankankaan alueella on kokemuksia pakkolunastuksista vuosikymmenten takaa, mutta viime aikoina harjoitusaluetta on laajennettu vain vapaaehtoisilla kaupoilla.

Tilaisuuteen osallistunut Jarmo Lehtilä asuu melualueella ja pohtii alueen maankäyttöä.

– Maanviljelijät joutuvat miettimään investointeja ja toimintansa kehittämistä. Ihmisillä ei ole täyttä varmuutta, ettei maita pakkolunasteta, Lehtilä kommentoi.

Porin prikaatin apulaiskomentaja, eversti Marko Kivelä vakuuttaa, että pakkolunastuksia ei suunnitella ja vapaaehtoisesti Pohjankankaan alueelta myyntiin tulevien alueidenkin hankinnassa käytetään harkintaa.

Kansainväliset joukot entistä pidempään Niinisalossa

Tässä vaiheessa DCA-sopimukseen on kirjattu kattavasti Puolustusvoimien hallinnassa olevia alueita eri puolilla Suomea.

– Mikäli investointeja tehtäisiin, hyvin todennäköisesti ne olisivat Niinisalon varuskunnan, Hämeenkankaan, Pohjankankaan ja Parkanon varaston alueella, eversti Marko Kivelä kertoo.

Yhdysvaltojen ja Suomen kahdenvälinen puolustusyhteistyösopimus DCA (Ulkoministeriö) ei ole vielä eduskunnan hyväksymä.

Mikäli Yhdysvallat investoisi alueelle, tapahtuisi se DCA-sopimuksen mukaisesti Puolustusvoimien hallinnassa oleville alueille.

– Se on heillä myös rahoituksen käytön ehto, Porin prikaatin apulaiskomentaja Kivelä kertoo.

Suomeen ei todennäköisesti ole tulossa pysyvästi sijoitettavia joukkoja, mutta kansainvälisten harjoitusten keston uskotaan kuitenkin pidentyvän. Sen seurauksena myös Pohjois-Satakunnassa nähtäneen tulevaisuudessa enemmän kansainvälisiä sotilaita.

Hämeenkankaan virkistyskäyttöön rajoituksia

Tällä hetkellä sotaharjoitukset ovat painottuneet Pohjankankaalle, mutta jatkossa myös Hämeenkankaan käyttöä harjoituksiin tullaan lisäämään.

Hämeenkangas on erittäin suosittu ulkoilukohde, jossa on ympärivuotisesti hyvät liikuntaolosuhteet.

Tähän mennessä Hämeenkangas on ollut vapaasti kuntoilijoiden käytettävissä, koska alueella ei ole järjestetty sen kaltaisia sotaharjoituksia, että siviilien paikallaoloa olisi pitänyt rajoittaa.

– Jatkossa tulemme näkemään, onko yhteiskäyttö aina mahdollista vai tuleeko sellaisia ajanjaksoja, että alue on pelkästään harjoitusjoukkojen käytössä, Porin prikaatin apulaiskomentaja, eversti Marko Kivelä toteaa.

Puolustusvoimat on Hämeenkankaan päävuokralainen ja muut toiminnot mukautuvat Puolustusvoimien tarpeen mukaan.

Tänä talvena närää ulkoilijoiden keskuudessa herätti latujen tuhoaminen.

Puolustusvoimien mukaan kyse oli inhimillisestä erehdyksestä. Tienpidosta vastaavan joukon auraustraktorin kuljettaja oli luullut hiihtolatua tieuraksi, ja aurannut tietä helpottaakseen joukkojen liikkumista.

Jaa.
Exit mobile version