torstai, 9 toukokuun

Pohjoisen Keski-Suomen ammattioppilaitoksen opiskelijat rakentavat uutta puukoulua itselleen. Oppilastyönä rakentaminen on heille tärkeä osa opintoja.

Laukaassa käy keskeneräisen puurakennuksen sisällä kova kuhina. Keltaisiin huomiohaalareihin sonnustautuneet Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston eli Poken opiskelijat rakentavat omaa puukouluaan.

Urakka alkoi viime kesänä, nyt on saatu lattiavalut tehtyä ja lämpö rakennukseen sisälle. Valmina koulurakennuksen on määrä olla 2025.

Poke kulkee Laukaassa vastavirtaan, moni ammattiopisto on ehtinyt luopua rakentamisesta oppilastyönä. Sitä on pidetty jopa tehottomana tapana opettaa rakentamista, ja oppilaat haluttaisiin mieluummin harjoittelemaan suoraan rakennusalan yrityksiin.

Poken koulutusjohtaja Marko Lahden mukaan oppilastyönä kannattaa edelleen rakentaa siellä, missä on rakentajille kysyntää.

– Laukaa on vetovoimainen, täällä omakotitalot käyvät kaupaksi, hän toteaa.

Lahti kertoo, että puukoulun lisäksi opiskelijatyönä valmistuu Laukaan Vihtavuoreen tänä keväänä omakotitalo ja syksyllä alkaa toisen omakotitalon rakentaminen oppilastyönä.

Se on valtavan iso juttu, että päästään rakentamaan anturasta viimeistelytöihin.

koulutusjohtaja Marko Lahti

Laukaan tilanne on koko maan rakentamistilanteeseen verrattuna hyvä.

Rakennusalan karu taantuma näkyi viime vuoden lopulla: Tilastokeskuksen mukaan koko maassa myönnettyjen uudisrakennusten rakennuslupien kuutiomäärä laski lähes kolmanneksen edellisvuodesta.

Historiallisen taantuman takana ovat isot asiat: energian ja rakennusmateriaalien hintojen kohoaminen sekä korkealla pysyttelevät lainojen korot, jotka ovat pysäyttäneet asuntokaupan ja jättäneet myymättömiä asuntoja rakentajien käsiin.

Viime vuonna asuntoja rakennettiin alle puolet edellisvuoden määrästä. Se sai alan teollisuuden ennustamaan jopa asuntopulaa lähivuosiksi.

Marko Lahden mukaan juuri omakotirakentaminen perehdyttää opiskelijat perusteellisesti asuinrakentamisen eri vaiheisiin.

– Se on opiskelijoiden kannalta valtavan iso juttu, että pääsee rakentamaan ihan anturasta sinne viimeistelytöihin, hän toteaa.

Puukoulun rakennustöitä vetävän lehtori Ismo Permikankaan mukaan hanke työllistää kaikkiaan kolmisenkymmentä opiskelijaa.

Näyttää tämä pystyssä pysyvän.

Veeti Lampinen, rakennusalan opiskelija

Talon rakentavat rakentajat, putket asentavat Poken talotekniikan opiskelijat, sähkötekniikan opiskelijat tekevät sähköt ja rakennustarvikkeiden kuljetukset hoitaa logistiikan opiskelijoiden ryhmä.

Rakentamista opiskelevat Veeti Lampinen, Olli Patinen ja Patrik Vuorma vakuuttavat kuin yhdestä suusta, että oman koulun rakentaminen vahvistaa kokonaisnäkemystä talon rakentamisesta.

Veeti Lampisen mukaan uuden puukoulun rakentaminen on sujunut hyvin:

– Näyttää tämä pystyssä pysyvän, hän toteaa.

Olli Patinen puolestaan kertoo, että hänen mielestään kaikkein mielenkiintoisimpia vaiheita ovat olleet seinien pystyttäminen ja katon rakentaminen.

Hänelle opiskelualan valinta oli helppo.

– On aina kiinnostanut tehdä omin käsin kaikkia hommia. Siksi olen hakenut tänne talonrakentajan oppiin, Patinen kertoo.

Rakennusalan ammattilaisiksi opiskelevilla on varma usko siihen, että alalta löytyy töitä tulevaisuudessa.

– Löytyy varmasti. Kyllä se tästä lähtee parempaan päin, Patrik Vuorma sanoo.

Omakotirakentaminen on Vuormalle mieluisinta. Mielessä on jo ajatus myös oman kodin rakentamisesta.

Nuorten rakentajien uskon tulevaisuuteen vahvistaa myös rakennusalan markkinoita seuraava koulutusjohtaja Marko Lahti.

– Kun nämä opiskelijat valmistuvat, on taas hirveä pula osaajista. Parin kolmen vuoden kuluttua ammattimaiset tekijät suorastaan revitään käsistä, hän ennustaa.

Jaa.
Exit mobile version