perjantai, 10 toukokuun

Antti Pelttarin mukaan eduskuntaan esimerkiksi harrastuksen takia tuodut aseet pitäisi säilyttää lukitussa kaapissa turvallisuusosaston hallussa.

Ylen tavoittama eduskunnan pääsihteeri Antti Pelttari kertoo Ylelle lauantaiaamuna, että eduskuntaa on informoitu kansanedustaja Timo Vornasen (ps.) välikohtauksesta.

Vornasen epäillään olleen osallisena torstain ja perjantain välisenä yönä Helsingin keskustassa tapahtuneessa välikohtauksessa, johon liittyy ampuma-ase. Asian vahvisti Ylelle perjantaina perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra. Purra perui yllättäen esiintymisiään lauantaina.

Ampuminen olisi tapahtunut illanvieton jälkeen Helsingin keskustassa olevan Bar Ihkun edessä. Poliisin mukaan ase olisi luvallinen. Ensimmäisen kauden kansanedustaja Vornanen on siviiliammatiltaan poliisi.

Ylen lähde näki Vornasen Bar Ihkussa torstai-iltana, mutta hän ei silloin vaikuttanut päihtyneeltä. Sama lähde kertoo, että toinen perussuomalaisten kansanedustaja, Sanna Antikainen oli ravintolassa samassa seurueessa Vornasen kanssa.

Välikohtauksesta ensin kertoneen Seiskan mukaan Vornasta epäillään törkeästä pahoipitelystä ja ampuma-aserikoksesta. MTV kertoi, että kyse olisi törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta.

– Tämä tapaus on tullut eduskunnan tietoon ja meillä on ollut yhteys tuohon poliisiin ja tietoa vaihdetaan, mutta en lähde tiedottamaan heidän puolestaan. En myöskään mielelläni lähde spekuloimaan myöhempiä vaiheita eduskunnan osalta, Pelttari sanoo.

Pelttari ei vahvista Iltalehden ja MTV:n tietoja, että Vornanen olisi pidätetty tai että poliisi mahdollisesti esittäisi hänen vangitsemistaan. Hän ei ota kantaa myöskään rikosnimikkeisiin, mistä poliisi Vornasta epäilee.

– Perussääntö tässä on, että eduskunta ei tiedota tutkinnasta ja miten se etenee, vaan siitä tiedottaa poliisi normaalin tapaan. Oman taustani takia tiedän, miten esitutkinnasta tiedottaminen menee, enkä lähde kommentoimaan sitä millään tavalla.

Pelttari on Suojelupoliisin entinen päällikkö.

Eduskuntaan voi tuoda aseen, mutta se säilytettävä lukitussa kaapissa

Vornanen oli eduskunnan pöytäkirjojen mukaan torstai-iltana eduskunnassa, kun siellä käsiteltiin suuressa salissa hallituksen esitystä työehtosopimuslain ja työriitojen sovittelusta annetun lain muuttamisesta.

Oppositio venytti kiisteltyjen lakkolakien käsittelyä aamuyön puolelle kello kahteen, mutta ei ole tiedossa, milloin Vornanen on poistunut salista illanviettoon.

Kysymyksiä herättää se, miksi kansanedustajalla on ollut ase mukanaan illanvietossa, ja onko ase ollut hänen mukanaan myös eduskunnassa.

Itä-Suomen poliisilaitoksen poliisipäällikkö Samppa Holopainen ei osaa kertoa varmuudella Ylelle, onko poliisina työskennelleen Vornasen virka-ase palautettu poliisilaitokselle vai ei. Poliisin käytännön mukaan virka-ase ja virkamerkki pitäisi ottaa pois, jos virkavapaa kestää yli kolme kuukautta.

Pelttari kertoo, että eduskunnassa on kansliatoimikunnan hyväksymät tuoreet säännöt koskien aseiden säilyttämistä. Eduskuntaan saa tuoda esimerkiksi metsästyksessä tai ampumaharrastuksessa käytettävän luvallisen aseen, mutta sitä on säilytettävä lukitussa kaapissa eduskunnan turvallisuusosaston hallussa.

Onko Timo Vornasen asetta säilytetty tämmöisessä kaapissa?

– En lähde nyt ottamaan kantaa, näitä tarvittaessa selvitetään sitten myöhemmin. Metsästysharrastus on hyväksyttyvä syy kantaa asetta, mutta eduskuntatalossa ase täytyy luovuttaa tällaisiin lukittaviin kaappeihin, Pelttari sanoo.

Oletettavasti nyt ei ole kyse isokokoisesta metsästysaseesta, koska sellainen olisi varmasti herättänyt huomion julkisella paikalla.

– En lähde spekuloimaan mitään tähän edustajaan liittyen. Näitä asioita selvitetään tarvittaessa sitten myöhemmin.

Pelttari kertoo kuitenkin, että lain mukaan lainvoimaisen vankeustuomion saanut kansanedustaja voidaan erottaa tehtävästään eduskunnassa kahden kolmasosan enemmistöllä, mutta nyt tapausta vasta tutkitaan.

Edustajakollega Sanna Antikainen näki osan välikohtauksesta

Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kertoi viestipalvelu X:ssä perjantaina illalla, että hän oli paikalla perjantaina ja näki osan välikohtauksesta sivullisena.

Antikainen on valittu kansanedustajaksi samasta Savo-Karjalan vaalipiiristä kuin Vornanen. Ylen tietojen mukaan Antikaiseen ei kohdistu rikosepäilyjä.

Yle ei tavoittanut lauantaina eduskunnan puhemies Jussi Halla-ahoa (ps.). Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä katsoo, että tässä vaiheessa asiasta tiedottaminen kuuluu puhemiehelle ja pääsihteerille.

X:ssä Mäkelä kutsuu Vornasen tapausta hyvin vakavaksi ja poikkeukselliseksi. Hänellä ei ole viestiinsä lisättävää.

Jaa.
Exit mobile version