torstai, 9 toukokuun

Patria ja Lockheed Martin ovat sopineet teollisesta yhteistyöstä F35-hävittäjien laskutelineluukkujen valmistamisesta Jämsän Hallissa.

Patrian ja Lockheed Martinin uudella tuotantolinjalla Jämsän Hallissa tehdään F-35 -hävittäjien laskutelineiden luukkuja. Luukut lähtevät Hallista eri puolille maailmaa.

Sopimus tarkoittaa Patrian F-35 hankejohtaja Petri Hepolan mukaan lisää työpaikkoja Jämsän Halliin.

– Puhutaan arviolta noin 40 työntekijän lisätarpeesta. Kun tämä on pitkäaikainen toimitussopimus eli aina vuoteen 2040 asti, niin siinä varmasti tasapainoillaan Hallin kokonaisresurssin kanssa. Väkeä tarvitaan joko uusina palkattuina tai sisäisin siirroin, Hepola sanoo.

Uusia ja vanhoja työntekijöitä joudutaan myös kouluttamaan. Vaikka Patrialla on Hallissa vankka komposiitti- ja hiilikuiturakenteiden osaaminen F-35 koneissa käytetyt erityiset materiaalit vaativat Hepolan mukaan myös uutta osaamista.

– Hallissa on 25 vuotta tehty näitä rakenteita, Airbus aikaisempana asiakkaana. Perusymmärrys- ja osaaminen löytyy, mutta järjestämme lisäkoulutusta tarpeen mukaan sekä Yhdysvalloissa että Suomessa.

Patrian ja Lockheed Martinin allekirjoittama sopimus on jo toinen F-35-hankkeen suoran teollisen yhteistyön raamisopimus. Aiemmin on sovittu koneiden eturunkojen valmistamisesta.

Yhteistyösopimuksia on Hepolan mukaan myös tulossa lähivuosina lisää ja että yhteistyö on edennyt suunnitellusti. Hepolan mukaan pitkäaikaiset sopimukset lisäävät Patrian kyvykkyyttä korkean teknologian valmistustyössä ja samalla myös Suomen huoltovarmuutta.

Lockheed Martinin F-35-asiakasohjelmien johtaja Mike Shoemaker kertoo yhtiöiden yhteisessä tiedotteessa odottavansa innolla yhteistyötä Patrian ja myös laajemmin yhteistyötä suomalaisen teollisuuden kanssa.

Sopimus on osa Lockheed Martinin ja suomalaisen teollisuuden, yliopistojen ja tutkimusryhmien välistä yhteistyötä, jossa keskitytään F-35-tuotantoon, huoltovarmuuteen ja puolustukseen liittyviin teknologioihin.

Jaa.
Exit mobile version