Perintövero tuo valtion kassaan joka vuosi noin miljardi euroa.
Perheyrityksistä löytyy joutilas viiden miljardin euron potti. Se on summa, joka on varattu tulevien perintöverojen maksuun Perheyritysten liiton selvityksen mukaan.
Liitto teetti kyselyn suomalaisille perheyrityksille ja sai kokoon kyseisen summan.
Liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmasen mukaan perintöverojen maksuun varattu summa on pois yritysten kasvusta ja siten vahingoksi Suomen taloudelle.
– Varautuminen perintö- tai lahjaverojen maksuun lykkää tai estää investointeja 70 prosentissa yrityksiä, Vanhala-Harmanen kertoo kyselyn tuloksista.
Investoinnit saavat yleensä aikaan talouskasvua ja uutta työtä, liitto huomauttaa.
Perheyritysten liitto on etujärjestö, joka ajaa jäsentensä eli erikokoisten perheyritysten etua. Liitto on puhunut aikaisemminkin perintöveron poistosta.
Liitto julkaisee oman selvityksensä samaan aikaan, kun maan nykyinen Petteri Orpon (kok.) johtama hallitus selvittää perintöveron poistamista ja sen korvaamista luovutusvoittoverolla. Se olisi vero, joka maksetaan vasta, kun perijä myisi omaisuutta kuten esimerkiksi yrityksensä.
Minna Vanhala-Harmanen toivoo, että perintöverojen maksuun varatut rahat voisi käyttää yritysten uudistamiseen ja kasvattamiseen. Nyt yrityksissä esimerkiksi varaudutaan maksamaan perillisille eli uusille omistajille osinkoja, joilla nämä voivat maksaa perintöverot.
Perintöverolla on myös suuri ja vankka joukko puolustajia. Vero tuo valtion kassaan joka vuosi noin miljardi euroa.
Yksi veron kannattajista on Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Lauri Finér.
Miljardit ohjautuvat muuhun käyttöön
Verotukseen perehtynyt Lauri Finér ei kannata perintöverosta luopumista.
– Verrattuna muihin veroihin perintö- ja lahjavero on hyvä taloudellisen toimeliaisuuden kannalta, Finér sanoo.
Hän kertoo, että tutkimusten mukaan vero ei lamaannuta yritysten ja yhteiskunnan halukkuutta tienata lisää.
Lauri Finér suhtautuu kriittisesti väitteeseen, jonka mukaan nyt perintöveroihin varatut rahat olisivat pois käytöstä.
– Kyllä ne ohjautuvat rahoitusmarkkinoiden kautta muuhun käyttöön.
Raha vauhdittaa talouden rattaita myös silloin, kun se on sijoitettuna jonnekin muualle kuin omaan yritykseen.
Kalevi Sorsa -säätiön on perustanut SDP.
Yleisesti ottaen perintövero nähdään myös oikeudenmukaisuuskysymyksenä. Jos saa paljon, on varaa myös osallistua yhteiskunnan toiminnan rahoittamiseen.
Verot vaikuttavat yrittäjien käyttäytymiseen
Minna Vanhala-Harmanen ymmärtää näkökulman oikeudenmukaisuudesta. Silti hän huomauttaa, että on eri asia tarkastella perintöverotusta yritysten kannalta kuin yksityisten ihmisten kannalta.
– Kun joudutaan vaikkapa ottamaan yrityksistä osinkoja perintäveron maksua varten, sillä on vaikutus yrityksiin ja työllisyyteen ja sitä kautta ihmisten tuloihin.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tekemä tutkimuskatsaus osoittaa omalta osaltaan perintöverojen vaikutuksen yrityksiin. Sen mukaan kansainväliset tutkimukset todistavat, että yritysten investoinnit vähenevät ja kasvu heikkenee lähestyvän perintöveron maksun vuoksi.
Etlan raportin kustansi niin ikään Perheyritysten liitto ja se julkaistiin liiton Taloustutkimuksella teettämän kyselyn kanssa yhtä aikaa.
Kuuntele Politiikkaradion podcast, jossa ruoditaan, tuleeko perintöveron luopumisesta totta: