perjantai, 3 toukokuun

Yle Perjantai kysyi kansanedustajilta, pitäisikö Suomessa kokeilla huumeiden käyttöhuoneita.

Reilu puolet, 55 prosenttia, kantansa kertoneista kannatti kokeilua. Vajaa puolet, 45 prosenttia, vastusti sitä.

Kyselyyn vastasi 121 kansanedustajaa. Kantaansa ei kertonut tai tyhjää äänesti 79 edustajaa.

Käyttöhuoneet ovat tiloja, joissa huumeita voi käyttää terveydenhuollon työntekijän valvonnassa.

Käyttöhuoneiden tavoitteena on muun muassa vähentää yliannostuskuolemia ja tauteja, poistaa huumeidenkäyttöä kaduilta ja ohjata käyttäjiä kohti terveellisempiä elämäntapoja.

Tästä on saatu näyttöä kansainvälisissä tutkimuksissa.

Perussuomalaiset vastustavat, vihreät ja vasemmisto kannattavat

Ylen kyselyssä tyrmäyksen käyttöhuoneille antoivat perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

Käyttöhuoneiden kokeilua kannattivat vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n edustajat, samoin selvä enemmistö SDP:n vastaajista.

Kokoomuslaiset olivat jakautuneita: heistä noin puolet kannatti ja puolet vastusti kokeilua.

Keskustasta vastauksia tuli vähiten, ja ne olivat enimmäkseen kielteisiä.

Käyttöhuonekokeilusta on tehty kansalaisaloite, joka on parhaillaan vireillä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

”Kukaan ei halua, että lapsi löytää huumeruiskun”

Kyllä-leiri korosti sitä, ettei Suomen huumepolitiikka toimi. Huumekuolemat ovat kasvussa varsinkin nuorten keskuudessa.

Moni kannattaa käyttöhuoneita sillä varauksella, että päihdehoidon resurssit saadaan kuntoon ja huumekauppa pystytään estämään huoneiden läheisyydessä.

Tässä otteita vastauksista:

Suomessa kokeillaan jo huumeiden käyttöhuoneita. Niitä kutsutaan vain kirjaston vessoiksi, rautatieasemiksi ja puiston penkeiksi.

Oras Tynkkynen, vihr.

Kannatan kokeilukulttuuria myös tässä asiassa.

Aleksi Jäntti, kok.

Jotta saamme uutta arvokasta tietoa paremman päihdepolitiikan tueksi.

Tere Sammallahti, kok.

Käyttöhuoneiden kokeileminen ei ole keneltäkään pois vaan kaikille lisää.

Pinja Perholehto, sd.

Mielestäni käyttöhuoneet voisivat olla pieni osa ison ongelman ratkaisua.

Aino-Kaisa Pekonen, vas.

Toiminta mahdollistaa siellä asioivalle henkilölle puhtaat käyttövälineet, hepatiitti- ja hiv-testauksen, rokotukset ja haavanhoidon.

Tytti Tuppurainen, sd.

Kukaan ei halua, että oma lapsi päiväkotimatkalla löytää maasta huumeruiskun. — Tärkeintä olisi saada käyttäjille kontakti sote-ammattilaisiin, jotta kynnys hakeutua vieroitukseen madaltuisi.

Sofia Virta, vihr.

Tutustuin sosiaali- ja terveysvaliokunnan matkalla Yhdysvaltain ja Kanadan huumepolitiikkaan. Nähdyt toimintatavat, kuten käyttöhuoneet ja naloksonin käyttö, avarsivat myös omaa katsantokantaani niin, että näen tarpeellisena selvittää, soveltuisivatko nämä keinot myös Suomen toimintaympäristöön.

Hanna-Leena Mattila, kesk.

Olen toiminut huumausaineiden kanssa ammatikseni yli 20 vuotta. Käyttöhuoneet saattaisivat tuoda jonkinlaisen osaratkaisun isoimmissa kaupungeissa.

Marko Kilpi, kok.

”Piikityshuoneet edustavat hyysäävämpää politiikkaa”

Ei-leirin mielestä yhteiskunnan ei tule antaa mitään viestiä huumeiden hyväksyttävyydestä. Osa ei usko, että käyttöhuoneet estävät huumekuolemia Suomessa.

Monissa maissa, joissa käyttöhuoneissa on pelastettu ihmishenkiä, kuollaan äkillisesti heroiiniin tai fentanyyliin. Suomessa kuollaan usein buprenorfiinin ja rauhoittavien päihteiden ja alkoholin sekakäyttöön viipeellä.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kiinnittänyt asiaan huomiota. THL:n mukaan tilanne voi tosin muuttua Suomessakin ja käyttöhuoneet olisivat tärkeää varautumista.

Tässä otteita vastauksista:

Yhteiskunnan ei tule antaa minkäänlaista signaalia siitä, että niiden käyttö voitaisiin hyväksyä missään olosuhteissa. Turvallista huumeiden käyttöpaikkaa tai -aikaa ei ole.

Kaisa Garedew, ps.

Johtaa kovempiin aineisiin.

Juha Mäenpää, ps.

Apua tulee antaa sitä pyytäville, mutta piikityshuoneet edustavat hyysäävämpää ja sallivampaa huumausainepolitiikkaa. Pahimmassa tapauksessa ne keskittäisivät narkkareita lähellä asuvien lasten asuinympäristöön.

Ville Tavio, ps.

Kokeilussa olisi monia ongelmia. Esimerkiksi olisiko käyttöhuoneiden lähialueilla poliisin huumausaineiden valvonta kiellettyä, koska asiakkailla oletettavasti olisi aineita hallussaan?

Rami Lehtinen, ps.

On myös näyttöä siitä, että huumekauppiaat liikkuvat näiden paikkojen liepeillä muualla maailmassa. Tämä ei millään tavalla ratkaise eikä vähennä huumeiden käyttöä maassamme.

Juha Hänninen, kok.

Yhden käyttöhuoneen on arvioitu maksavan noin 0,5–1 miljoonaa euroa, joten tällaiseen kattavaan palvelumuotoon meillä ei yhteiskunnallisesti ole varaa sosiaali- ja terveydenhuollon taloudellinen tilanne tai henkilöstön riittävyys huomioiden.

Mira Nieminen, ps.

Käyttöhuoneet eivät ehkäise huumekuolemia, sillä yliannostuskuolemat seuraavat vasta tuntien kuluttua käytöstä.

Päivi Räsänen, kd.

Voimme parantaa hoitoon pääsyä muilla tavoin ja tavoittaa piikkihuumeiden käyttäjiä eri yhteyksissä, esimerkiksi huumeneulojen vaihtopisteissä tai vaikkapa liikkuvissa klinikoissa.

Pekka Aittakumpu, kesk.

Käyttöhuoneiden kokeilu tarkoittaa käytännössä laittoman toiminnan hyväksymistä, ja tuon kaltaista moraalista rappiota en voi hyväksyä.

Ari Koponen, ps.

Katso Perjantai: Pitääkö huumeet hyväksyä? perjantaina 16.2. kello 21.05 Yle TV1:llä tai heti Areenassa:

Jaa.
Exit mobile version