torstai, 9 toukokuun

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut vuoden 2023 saamelaiskäräjävaalien tulokset lainvastaisina. Suomessa on aiemmin uusittu yksittäisten kuntien vaaleja.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätös saamelaiskäräjävaalien tuloksen kumoamisesta ja vaalien uusimisesta on historiallinen. Käräjävaaleja ei ole aiemmin jouduttu uusimaan.

KHO:n mukaan viime vuonna järjestetyt saamelaiskäräjävaalit olivat lainvastaiset, sillä vaaliluettelosta jätettiin pois 72 henkilöä, jotka olisi KHO:n päätöksen mukaan pitänyt merkitä luetteloon. Vaaliluetteloon merkintä on edellytys äänioikeudelle ja ehdolle asettumiseen.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta on perustellut ratkaisuaan YK:n ihmisoikeuselinten ratkaisuilla, joiden mukaan KHO:n päätökset ovat loukanneet saamelaisille kuuluvaa itsemääräämisoikeutta äänioikeusasiassa.

Kuntavaaleja on uusittu

Suomessa yleisen äänioikeuden vaaleja on uusittu yksittäisten kuntien osalta.

– Vaalien uusiminen Suomessa on hyvin harvinaista, mutta kuntavaalien osalta meillä on tapahtunut sellaista muutamia kertoja, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo.

Noin 50 viime vuoden aikana kuntien vaaleja on uusittu neljä kertaa. Valtakunnallisia vaaleja, kuten eduskuntavaaleja tai presidentinvaaleja ei ole jouduttu uusimaan.

– Virheen täytyy olla sellainen, että tuomioistuimet eivät pysty sitä oikaisemaan, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää uudestaan toimittaminen, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan mahdollisuus vaalien uusimiseen vahvistaa demokratiaa.

Virheet syinä uusimiseen

Viimeksi vaalit on uusittu vuonna 2009 Vihdissä, Karkkilassa ja Kauniaisissa. Ne olivat mukana sähköisen äänestyksen kokeilussa, ja sähköisessä järjestelmässä ilmeni virhe.

Vuonna 1996 Keminmaassa vaalit uusittiin, kun kunnan keskusvaalilautakunta totesi ennakkoääniä tarkastaessaan, että se oli saanut 19 ennakkoäänten lähetekuorta, jotka olisivat kuuluneet muihin kuntiin.

Vuonna 1980 vaalit menivät uusiksi Humppilassa, jossa 16 vaalikuoressa oli ollut äänestyslipun lisäksi ilmoituskortti. Vuonna 1972 kuntavaalit uusittiin Enontekiöllä, jossa ennakkoäänestyspaikalla jäi vaalikuoria leimaamatta.

Arto Jääskeläisen mukaan kunnissa kuntavaaleja on uusittu myös ennen 1970-lukua, mutta niistä ei ole tarkkaa koottua luetteloa.

Jaa.
Exit mobile version