torstai, 9 toukokuun

Ironinen huumori voi auttaa jatkamaan suosikkijoukkueen kannustamista, sanoo sosiaalipsykologi Eemeli Hakoköngäs. Jutun lopussa tosifanit voivat testata tietonsa Saipasta.

Jääkiekkojoukkue Saipan kausi päättyi maaliskuussa Liigan viimeiselle sijalle.

Tilanne tuskin lämmittää ennestään huonosta pelimenestyksestä tunnetun seuran kannattajia. Heikko menestys näkyi myös kisakatsomoissa, jotka jäivät lähes tuhat katsojaa odotettua vajaammaksi.

Joukkue teki lisäksi kyseenalaisen ennätyksen, kun se hävisi 23 peräkkäistä ottelua ilman varsinaisen peliajan voittoa.

Saipan kannattajat eivät ole kuitenkaan moksiskaan, vaan ottavat asian huumorilla. Osa heistä on ollut osallistumassa Saipan mestaruusjuhliin jo vuosia.

Mestaruutta odottaessa

Saipan SM-mestaruusjuhlilla on epävirallinen Facebook-sivu, jolla on alle 300 seuraajaa. Varsinaiseen tapahtumaan on kuitenkin ilmoittautunut noin 5 000 henkeä.

Päivityshistorian mukaan juhlien ajankohtaa on siirretty toistuvasti eteenpäin, tällä hetkellä vuoteen 2025.

Sivun ylläpitäjä kertoo aloittaneensa Saipan seuraamisen jo pienenä. Muistoja on Saipan divarivuosilta asti ennen, kuin seura nousi Liigaan 90-luvulla.

Hän sanoo haluavansa kertoa Saipan käänteistä myös positiivisia asioita ja huumorilla.

– Tärkeää on viestiä kannustusta ja tukea Saipalle sekä luoda uskoa mestaruuteen.

Ylläpitäjä ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään, koska ei halua henkilöidä sivua itseensä. Hänen nimensä on Ylen tiedossa.

Sivun seuraajien ylläpitäjä arvelee olevan suurimmaksi osaksi Saipan kannattajia ”keltamustalla sydämellä”. Myös huonoa palautetta on tullut, mutta sen ylläpitäjä arvelee tulleen muilta kuin kannattajilta.

Yli 1 000 nähtyä ottelua

Lappeenrantalainen Mikko Lantta näki ensimmäisen Saipa-ottelunsa Lappeenrannan Kisapuiston jäähallissa kuusivuotiaana vuonna 1999.

Lantta laskee nähneensä sen jälkeen karkeasti arvioiden yli 1 000 Saipan ottelua. Vuositasolla se tarkoittaa noin 60:tä ottelua.

– Suvun kautta on opetettu Saipaa kannattamaan. Se taisi olla sattumaa, että se kasvoi tällaisiin mittasuhteisiin, hän sanoo.

Saipan mestaruusjuhlat -Facebook-sivu on myös Lantalle tuttu. Ideaa hän pitää ”loistavana”, jos osaa suhtautua oikein.

– Asiaa on pakko käsitellä tuolla tavalla selviytyäkseen. Saipa ei ole helpoin seura kannattaa.

Tutkija: Huumori luo yhteenkuuluvuutta

Urheilufaneissa jatkuva tappioputki voi herättää vaikeita kysymyksiä. Epäonnistumiset voi kuitenkin kääntää myönteisiksi ironialla, sanoo Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian yliopistonlehtori Eemeli Hakokongäs.

– Ryhmäidentiteetin kannalta haluamme yleensä kuulua voittajiin. Ironisen huumorin avulla voimme hyvillä mielin säilyttää ryhmäjäsenyyden ja jatkaa joukkueen kannustamista. Kun ryhmä sitten jossain vaiheessa voittaa, ilo on sitä suurempi, koska menestys rikkoo vakiintuneen kaavan.

Omaan ryhmään kohdistuva ironia vahvistaa Hakokönkään mukaan yhteenkuuluvuuden ja ryhmän erityisyyden tunnetta. Sama vitsi voi kuitenkin suututtaa, jos sen esittää joku ulkopuolinen.

Saipan mestaruusjuhlien huumori piilee myös siinä, kuinka tapahtuma vain siirtyy ja siirtyy. Samaa vitsiä lypsettiin aikoinaan myös länsimetron valmistumista seuranneella sivulla.

– Toisto on yksi huumorin muoto. Toistolle perustuvalle huumorille tyypillistä on, että jossain vaiheessa vitsi enää naurata. Siihen voi kulua aikaakin, nettimeemejä tutkinut Hakoköngäs kertoo.

Mestaruusjuhlien paikka on jo katsottu

Perinteet pitävät kannatusta yllä, Mikko Lantta arvelee. Hän tietää itsekin toisen polven Saipa-faneja, joiden vanhemmat ovat syntyneet 50-60-luvuilla.

– Kun on iät ja ajat käynyt hallilla, niin sieltä on vaikea poistua, vaikka menisi huonosti.

Mestaruusjuhlien pitopaikka on Lantan mukaan jo tiedossa, jos mestaruus osuisi kohdalle heti ensi vuonna.

– Olen sopinut monen kannattajan kanssa, että menemme mestaruusjuhlissa uimaan suihkualtaaseen Lappeenrannan keskustassa sijaitsevalle Kurkipatsaalle.

Jaa.
Exit mobile version