maanantai, 6 toukokuun

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) mielestä lapsiin ja nuoriin kohdistuvat leikkaukset olisivat kohtuuttomia, mutta niitäkään ei voida sulkea pois.

Hallitus etsii parhaillaan kuumeisesti uusia sopeutustoimia ensi viikon kehysriiheen. Samaan aikaan huoli lasten ja nuorten pahoinvoinnista on noussut vahvasti Vantaan kouluampumisen jälkimainingeissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) toivoo, että leikkaukset eivät kohdistuisi lapsiin ja nuoriin.

– Hallitusohjelmassa on hyvin vahvasti panostettu nimenomaan lapsiin ja nuoriin, niin tuntuisi minun mielestäni kohtuuttomalta lähteä sieltä leikkaamaan, Juuso sanoo.

Juuson mukaan ennen kehysriihtä ei kuitenkaan voida luvata, että lapset ja nuoret jätettäisiin leikkausten ulkopuolelle.

– En tietenkään pysty. Kehysriihessä päätetään ja käydään poliittiset keskustelut.

Juuso kertoo hallituksen parhaillaan valmistelevan lastensuojelulain uudistamista sekä lasten ja nuorten terapiatakuuta. Lisäksi hallitus selvittää mahdollisuutta perustaa uudentyyppinen lastensuojeluyksikkö, mihin voitaisiin sijoittaa vakavasti väkivallalla ja päihteillä oireilevia lapsia ja nuoria.

Uudenlaisissa suljetuissa yksiköissä olisi yliopistotasoista lastenpsykiatrian ja nuorisopsykiatrian osaamista. Niin kutsuttua hybridiyksikköä ehdotetaan myös lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen vuosiraportissa.

Ministeri Juuson mukaan työryhmä pohtii elokuun loppuun mennessä yksikön mahdollisuutta ja mahdollisia lainsäädäntömuutoksia.

Asia etenisi osana lastensuojelulain uudistamista, joka tuotaisiin eduskuntaan vuoden 2025 syksyllä ja se astuisi voimaan vuoden 2026 alusta.

Järjestöt ja oppositio huolissaan

Kehysriihen alla järjestöt ja oppositio arvostelevat hallitusta sen aiemmin päättämistä leikkauksista lasten ja nuorten palveluihin ja vaativat niiden perumista.

Lasten ja nuorten kanssa toimivat järjestöt nostavat esiin etsivään nuorisotyöhön, nuorten työpajoihin, lastensuojelun jälkihuoltoon ja Kelan matalan kynnyksen kuntoutuspalveluihin kohdistuvat heikennykset. Myös alkoholin saatavuuden lisäämisen pelätään aiheuttavan haittavaikutuksia, jotka osuvat erityisesti lapsiin ja nuoriin vanhempien alkoholin käytön takia.

Aseman Lasten toiminnanjohtajan Christian Wenzelin mukaan järjestössä seurataan pelonsekaisin tuntein sitä, että huonosti voivia nuoria tukevien ammattilaisten työpaikat ovat vaakalaudalla. Hänen mielestään lapsiin ja nuoriin kohdistuvat säästöt pitäisi perua.

– Näen, että meillä on pieni kansallinen hätätila päällä meidän nuorten suhteen ja silloin pitää tehdä päätöksiä, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Säästöt eivät sitä ole, Wenzel sanoo.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne patistaa hallitusta perkaamaan lapsiin kohdistuvat vaikutukset tarkasti läpi, sillä vaikutukset voivat tulla kalliiksi.

– Pahimmillaan lapsiperheköyhyys kasvaa ja aiheuttaa kierteitä, jotka heijastuvat monenlaisiin ongelmiin. Silloin puhutaan ongelmista, jotka olisivat ennaltaehkäistävissä.

Omia sopeutuskeinojaan tänään esitellyt vihreä eduskuntaryhmä kohdistaisi noin 1,5–2 miljardin euron säästöt yritystukiin sekä ympäristölle haitallisten verojen korottamiseen.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso korostaa hallituksen pyrkivän jatkuvasti parantamaan lasten ja nuorten mahdollisuutta saada apua ja tukea. Hän ei ota vielä kantaa siihen, tulisiko lapsiin ja nuoriin kohdistuvia leikkauksia punnita uudelleen Viertolan kouluampumisen jälkeen.

– Eduskunnassa on tarkoitus käydä ajankohtaiskeskustelu aiheesta lähipäivinä. Siellä varmaankin tarkentuu se tahtotila ja ajatukset, mitä eduskunnalla on. Ajattelen, että siltä pohjalta etenemme johonkin suuntaan, Juuso sanoo.

Hallitus kokoontuu kaksipäiväiseksi tarkoitettuun kehysriiheen ensi viikon maanantaina.

Jaa.
Exit mobile version