perjantai, 17 toukokuun

Löydökset haastavat nykyisiä suosituksia, joissa ei huomioida sukupuolten välisiä eroja.

Naiset hyötyvät kuntoilusta enemmän kuin miehet, vihjaa tuore tutkimus. Siitä uutisoi muun muassa The Washington Post.

Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että naisten tarvitsee liikkua miehiä vähemmän saadakseen samat terveyshyödyt. Löydös on kiinnostava, koska esimerkiksi Suomessa aikuisten liikuntasuositukset eivät ota sukupuolta huomioon.

Naiset voivat pienentää riskiään kuolla sydän- ja verisuonitauteihin alle puolella siitä treenimäärästä, millä miehet saavuttavat vastaavat edut.

Miehillä suurin ”kuolleisuushyöty” tavoitettiin 300 minuutin kohtuullisen rasittavalla tai rasittavalla liikunnalla per viikko. Tuon verran liikkuvilla oli 18 prosenttia alhaisempi kuolleisuusriski kuin liikuntaa harrastamattomilla miehillä.

Naisilla samaan riitti 140 minuutin vastaava viikoittainen liikunta. Jos naiset liikkuivat edellä kuvatulla tavalla 300 minuuttia, heidän kuolleisuusriskinsä aleni 24 prosenttia.

Naisille voi riittää yksi salikerta viikossa

Myös sillä näyttää olevan merkitystä, kuinka moneen treenikertaan kuntoilun jakaa.

Miehet saivat suurimmat hyödyt kolmesta lihaskuntoa vahvistavasta harjoituksesta viikossa. Naiset taas pääsivät samaan jo yhdellä viikoittaisella lihaskuntotreenillä.

Tutkimuksen tekemiseen osallistunut kardiologi Martha Gulati selittää The Washington Postille, että miehet tarvitsevat runsaammin harjoitusta muun muassa siksi, koska heillä on keskimäärin enemmän lihasmassaa ja vähemmän rasvaa kuin naisilla.

Tuloksiin kannattaa suhtautua sikäli varauksella, että tutkittavien aktiivisuutta ei oikeasti mitattu. Aineisto koostui henkilöiden itse ilmoittamista liikuntamääristä.

Tutkimuksessa oli mukana yli 412 000 yhdysvaltalaista aikuista. Löydökset julkaisi Journal of the American College of Cardiology.

Jaa.
Exit mobile version